Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je danas stavove španskog premijera Pedra Sancheza u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

U okviru 8. Tursko-španskog međuvladinog samita u sjedištu BBVA banke u Madridu, održan je Poslovni forum na kojem su učestvovali turski predsjednik Erdogan, španski premijer Sanchez, kao i blizu 150 poslovnih ljudi iz dvije zemlje.

-Čestitam mom dragom prijatelju, premijeru Pedru Sanchezu, na njegovom stavu o Gazi, u ime mene i moje nacije. Sanchez je svojom principijelnom i pronicljivom politikom zauzeo posebno mjesto u srcima španske, palestinske i turske nacije - rekao je Erdogan u obraćanju na Poslovnom forumu.

Erdogan je kazao da genocid koji traje već 250 dana u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama razdire srce svakog savjesnog čovjeka.

Turski predsjednik je i ovom prilikom uputio oštre kritike izraelskoj vladi koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu i koja nastavlja sa brutalnim napadima i blokadom Pojasa Gaze.

-Suočavamo se s arogancijom koja na pozive na prekid vatre odgovara krvoprolićem. Nijedna zemlja sa savješću to ne može prihvatiti - kazao je Erdogan.

Komentirao je Erdogan i odnose Turske i Evropske unije.

-Neuspjeh ažuriranja Carinske unije i stroge aplikacije za vize koje su nametnute našim poslovnim ljudima onemogućavaju puno korištenje našeg zajedničkog potencijala s blokom - poručio je Erdogan.