Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan upozorio je na opasnost od Trećeg svjetskog rata, usred eskalacije regionalnih kriza i prijetnje nuklearnim ratom, ističući diplomatski prioritet Turske da osigura regionalni i globalni mir.

- Mislim da svijet treba ozbiljno shvatiti ovaj scenarij, ovu prijetnju o Trećem svjetskom ratu - rekao je Fidan u prijenosu uživo u ponedjeljak navečer.

Šef turske diplomatije je rekao da Turska vodi razgovore sa svim akterima u vezi sa ratom u Ukrajini koji uključuju i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Fidan je nedavno posjetio Moskvu i održao sastanke s nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući Putina. On je u prijenosu uživo rekao da je dobio priliku detaljno razgovarati o porukama predsjednika Turske Recepa Tyyipa Erdogana ruskom kolegi, koji bi se s njim uskoro mogao sastati u Kazahstanu.

Istakao je i snažnu tursko-rusku saradnju u vezi sa Sirijom i bilateralnom trgovinom i energijom. Naveo je i stav Ankare u vezi s ratom u Ukrajini ističući “da bi on mogao biti skup za regiju i svijet” usred rizika od prelijevanja i korištenje nuklearnog oružja.

Fidan je rekao i da je Putin dva dana nakon razgovora odmah objavio popis nužnih koraka za okončanje rata.

- Bilo je važno da predsjednik Vladimir Putin to iznese u javnost. Turska diplomatija daje prioritet naporima da se okončaju ratovi, a naš predsjednik također ima volju u tom pogledu - naglasio je Fidan.

Upozorio je i na to da se ne može izbjeći prijetnja nuklearnim oružjem sve dok traje rat koji bi, kako dodaje, mogao izazvati i druge sukobe u regiji.

- Turska diplomatija daje prioritet naporima da se okončaju ratovi, a naš predsjednik također ima volju u tom smislu - poručio je Fidan, piše Daily Sabah.

U svom obraćanju dotakao se i prijetnji Hezbolaha upućenih Kipru upozorivši da su kiparski Grci dozvolili Izraelu da svoj dio otoka pretvore u operativnu bazu.

- Regionalni akteri moraju uvidjeti militarizaciju na otoku i spriječiti je - dodao je Fidan.