Usljed jakog vjetra na cijelom području Bosne, osim u Krajini na snazi je žuti meteoalarm, a u Hercegovini upozorenje i zbog lokalnih pljuskova sa grmljavinom i visokih dnevnih temperatura.

Tako se na području livanjske regije očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 45 i 55 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području trebinjske, banjalučke, fočanske i višegradske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, na planinama do 60 kilometara, a istovremeno se na području višegradske regije prognoziraju i maksimalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa, dok se na području banjalučke regije očekuje i lokalna grmljavina.

Na području prijedorske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 km do 50 kilometara na sat, lokalno grmljavinski procesi, te makismalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa.

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području sarajevske i tuzlanske regije na snazi je žuti meteoalarm s obzirom da se očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 40 i 50 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi sa grmljavinom.