U posljednjih nekoliko godina, tržište rentanja skupocijenih automobila doživjelo je pravi procvat.

Sve više ljudi se odlučuje da, umjesto kupovine, iznajmi luksuzno vozilo za posebne prilike, poslovna putovanja ili jednostavno za uživanje u vožnji. Ovaj trend se nije zadržao samo na velikim svjetskim metropolama, već je postao popularan i u našem regionu.

Ponuda luksuznih automobila za iznajmljivanje u Bosni i Hercegovini obuhvata prestižne brendove poput Porschea, Mercedesa, VW-a, BMW-a, Volva, dok superpremium brendovi poput Lamborghinija, Ferrarija, Bentleya, Rolls-Roycea, Maseratija i Aston Martina, nije moguće pronaći na zvaničnim stranicama rent a car agencija u Bosni i Hercegovini.

Iznajmljivanje na tri dana i više

Najluksuznije auto u ponudi Asa Rent Europcar – BiH za iznajmljivanje je Audi Q8 i njegov dnevni najam košta 300 eura. Kako je za Forbes BiH kazao Adis Imširović, direktor ove kompanije, ovakva premium auta se uglavnom iznajmljuju na više od jednog dana, na period od minimalno tri dana i duže.

“Ukoliko se radi najam ovakvog auta na jedan dana, vršimo autorizaciju klijentove kreditne kartice, tj. “zamrzavanje” iznosa od 3.000 eura sve do povratka automobila”, pojašnjava Imširović.

Finansijska osiguranja ovoga tipa sasvim su uobičajena u rent a car biznisu, budući da se klijentu na raspolaganje daju izuzetno skupa vozila. Kada je riječ o unificiranim, zakonom propisanim pravilima u ovoj branši, ona kažu da klijent koji renta auto mora imati 21 godinu i minimalno dvije godine vozačku dozvolu, sva druga pravila u vezi uslova iznajmljivanja i vraćanja automobila, postavlja rent a car kuća u skladu sa svojom politikom poslovanja.

“Plaćanje usluge u našem salonu se vrši kreditnom karticom, jer to nam daje garanciju da osoba koja iznajmljuje auto ima kreditnu historiju, zaposlenje i slično”, kaže direktor jedne kompanije u

Sarajevu za iznajmljivanje auta koja u rent a car ponudi klijentima kao najluksuznije auto nudi Audi A8, čiji dnevni najam iznosi 400 KM, dodajući kako je obavezni depozot kod iznajmljivanja skupih automobila od 30 posto i više, ovisno o tipu auta, vremenu najma i slično.

“To je ekonomski neisplativo”

Osim Audija, u BiH je od luksuznih automobila moguće unajmiti i Mercedes, Porsche, BMW, VW Arteon i druge. Međutim, prestižni superpremium brendovi poput Ferrarija ili Lamborghinija nije moguće unajmiti.

Pitanje je i ko bi danas u BiH izdvojio enormno visoku sumu novcu na kratkoročno rentanje ovako skupe vozilice.

“To je ekonomski neisplativo”, kaže Imširović i pojašnjava: “Da bih takvo auto kupio i ponudio klijentima za iznajmljivanje, klijent mora dati 30 posto učešća od vrijednosti vozila. Jedan Lamborghini košta između 500 i 600 hiljada eura, i da biste tako skupo auto stavili u ponudu, morate imati klijentelu koja će ga iznajmljivati na duži period, jer takvo auto ne može da stoji. Njegovi troškovi održavanja su izuzetno visoki. Moja poslovna filozofija je da je bolje kupiti 10 manjih automobila nego jedno toliko skupo auto. Također, osim učešća, definisali bi se detaljno penali u slučaju kršenja međusobnog sporazuma o najmu i slično. Dakle, ako neko želi takvu vrstu luksuza, on je onda mora i platiti”, napominje Imširović.

Kako smo saznali, osim imućnije klijentele, uslugu rentanja luksuznih vozila u BiH koriste mahom pravna lica; strane delegacije, ambasade kao i kompanije piše Forbes.