U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno večeras je predstavljena knjiga "Reis Džemaludin Čaušević: Prosvjetitelj i reformator", koju je priredili akademik Enes Karić i Mujo Demirović.

Riječ je o sabranim djela reisa Džemaludina Čauševića koja, prema riječima promotora, danas mogu i trebaju biti aktuelna, poticajna, i referentna za odgovore na mnoge izazove pred kojima se nalazimo.

-Uvijek svako djelo trebamo gledati u njegovom vremenu, pa tako i djelo reisa Čauševića. Isto tako, činjenica je da se njegovo djelo na najljepši način nalazi u temeljima svih naših obrazovnih institucija i projekata koje danas realizujemo - istakao je akademik Karić.

Djela reisa Džemaludina Čauševića koja su izdavačke kuće El-Kalem i Tugra objavile u povodu stotinu pedeset godina od njegovog rođenja, prema riječima struke, zaslužuju prvorazrednu čitalačku, teološku i kritičku pažnju, piše MINA.

-Realizovao je mnogo aktivnosti vezanih za ustanovljavanje novih časopisa, ustanovljavanje Društva ilmijje, te osnivanje štamparije, pa se i ovom knjigom podsjeća na njegov prosvjetiteljski i reformatorski rad - rekao je akademik Karić.

U Bugojnu predstavljena knjiga 'Reis Džemaludin Čaušević: Prosvjetitelj i reformator'

Promocija je realizovana u okviru programskih sadržaja manifestacije "Dani Ajvatovice", a o knjizi su uz autora govorili profesor Ismet Veladžić i muftija travnički dr. Ahmed Adilović.

-Džemaludin Čaušević je četvrti reisul-ulema i jedan od posebno cijenjenih. Imao je jako interesantan i plodan život, a između ostalog znamo i da je dao ostavku onda kada se politika umiješala u njegove poslove u onoj mjeri koju nije mogao izdržati -podsjetio je muftija Adilović.

Kako ističe muftija Adilović, spomenuta ostavka je primjer življenja vlastitih vjerskih i moralnih ideala.

-Primjerom je pokazao da je važnije živjeti za istinu, pravdu, napredak, nego za lični položaj, ma koiliko on visok bio. Riječ je o alimu, učenjaku, reformatoru, jezikoslovcu i prevodiocu Kur'ana iz čijeg života možemo učiti o tome šta kao mlađe generacije trebamo raditi - naglasio je muftija Adilović.

Nakon promocije, u istom prostoru je otvorena izložba "Reisul-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.", koja u formi slike i riječi predstavja historijat i nosioce funkcije reisul-uleme od 1882. godine do danas.