U prepunom Centru za kulturu Mostar u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ sinoć je održana promocija knjige „Plemeniti Mostar“ autora Ahmeta Kurta.
Nakon osam decenija zaborava ova knjiga Ahmeta Kurta čiji je izdavač BZK “Preporod” Gradsko društvo Mostar, na svjetlo dana iznosi, sigurno jedan od najhumanijih događaja u polumilenijskoj historiji grada na Neretvi.

Knjiga govori o djeci izbjeglicama iz istočne Bosne koji su našli spas u Mostaru. Bošnjaci Mostara svesrdno su im u tim teškim ratnim godinama pružili svu pomoć koju su bili kadri dati. Zadnjeg dana oktobra 1943. godine vozom u Mostar stiglo je 610 mališana, od kojih su polovina bili bez jednog ili oba roditelja. Svu djecu su prihvatile porodice Mostara, Blagaja i Bijelog Polja čiji spisak se nalazi u ovoj knjizi.

O knjizi su govorili dr. Senija Milišić i prof.dr. Faruk Taslidža, kao i sam autor. Modertorica promocije bila je MA Bea Balta-Manjgo.

- Knjiga „Plemeniti Mostar“ obrađuje prihvat malih muhadžira, izbjeglica iz istočne Bosne koji su spas našli u dolini Neretve. Oni nisu bili samo u Mostaru. Naime, Merhamet je u voz smjestio 750 djece uzrasta od 5 do 15 godina. Nekolicina djece je izašla u Jablanici i Konjicu, dok je grad na Neretvi prihvatio 610 jetima koji su ostali bez jednog ili oba roditelja.Ovaj hvale vrijedan poduhvat napravljen je na takvom nivou da se danas ne bi postidile neke najrenomiranije humanitarne organizacije. – istakao je autor Ahmet Kurt.

Na pitanje da li je bilo zahtjevno prikupiti sve podatke, Kurt dodaje:

- Bilo je jako zahtjevno, prikupljao sam podatke pet godina. Saznao sam za postojanje formulara koje je staratelj trebao ispuniti. Dugo vremena sam tražio formulare, a 2023. godine u Historijskom arhivu Sarajeva sam pronašao formulare uz pomoć bibliotekara pomenute institucije.

Prof.dr. Faruk Taslidža, profesor na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru o knjizi „Plemeniti Mostar“ ističe:

- Novo djelo Ahmeta Kurta, afirmisanog autora i istraživača, posvećeno je jednom značajnom događaju iz Drugog svjetskog rata. Ahmet Kurt došao je do vrijednih izvora u Historijskom arhivu u Sarajevu, odnosno, do formulara koji sve precizno evidentiraju i potvrđuju. Knjiga govori o stradanju muslimanskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a i o veličanstvenoj humanitarnoj akciji iz 1943.godine. Postavlja se i pitanje zašto je historiografija prešutila ovakav značajan događaj, a odgovore na to Ahmet Kurt daje u ovoj knjizi aludirajući na licemjerni poratni režim.

Nakon promocije gospodinu Ahmetu Kurtu je uručena nagrada „Fevzi Mostarac“ koja se dodjeljuje za doprinos u istraživanju, proučavanju i prezentiranju kulturne baštine Hercegovine i afirmaciju opće humanističkih i tradicijskih vrijednosti Bošnjaka Hercegovine. Nagradu je uručio mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović.

Na rasporedu „Mostarskog ljeta“ u srijedu 03.07.2024. godine publiku očekuje promocija zbirke priča „Dan poslije“ autora Kemala Musića u dvorištu Narodne biblioteke Mostar (Odjeljenje Luka) s početkom u 19:30 sati. O knjizi će govoriti prof. Elijas Rebronja i Omer Mičijević, dipl.bibliotekar.