U okviru manifestacije „Dani Ajvatovice“ danas je u Donjem Vakufu predstavljena knjiga „Bosna i Bošnjaci - Od istočnog pitanja do genocida“, autora dr. Enesa Durmiševića.

Riječ je o knjizi sadrži izabrane tekstove pisane i objavljene u dužem vremenskom periodu u zbornicima, godišnjacima i časopisima.

U Donjem Vakufu predstavljena knjiga 'Bosna i Bošnjaci - Od istočnog pitanja do genocida'

-Ja sam pokušao dati odgovore na pitanja koja postavlja naš narod. Zašto je došlo do agresije i užasnih zločina, te zašto nismo imali svijest o vlastitoj državi. Nastojao sam objasniti na način da ne bude zabluda formulisanih u rečenicu 'Ja nisam nikom ništa kriv', pa su upravo ti koji nisu ništa krivi otišli pod nož - rekao je autor Durmišević.

Istakao je da nasuprot spomenutog uvjerenja o mogućem izbjegavanju zločina zbog toga što pripadnik jednog naroda nije nikom kriv stoji jedna velikodržavna politika.

-Nastojao sam sa svog aspekta osvijestiti neka od tih pitanja, a čitaoci će procijeniti koliko sam uspio u tome - poručio je profesor Durmišević.

Knjigom se tematizira pitanje utjecaja Istočnog pitanja na sudbinu balkanskih muslimana, genocidom nad Bošnjacima, ali i pitanjima trajanja Bošnjaka kroz tekstove o srednjovjekovnoj Bosni, ahdnami i Gazi Husrev-begovoj medresi.

-Ova knjiga rekapitulira profesorovo akademsko djelovanje i rad u prethodnih 30 godina. Ono što je najvažnije, aktuelna su štiva, nije nešto što je napisano prije 20 godina, pa ostalo u fiokama ili nešto što opterećava današnjeg čovjeka - poručio je dr. Ajdin Huseinspahić u svojstvu promotora.

U Donjem Vakufu predstavljena knjiga 'Bosna i Bošnjaci - Od istočnog pitanja do genocida'

Ocijenio je da tekstovi iz ove knjige mogu probuditi interes za kvalitetnije sintetiziranje današnje društveno-političke situacije, piše MINA.

-Profesor stavlja fokus na Bošnjake i njihovo političko sazrijevanje, ali istovremeno i na one antibošnjačke retrogradne ideologije koje se, boreći protiv Bošnjaka, nastoje podijeliti Bosnu i Hercegovinu - istakao je dr. Huseinspahić.

U Donjem Vakufu predstavljena knjiga 'Bosna i Bošnjaci - Od istočnog pitanja do genocida'


U narednim danima će na području muftiluka travničkog biti realizovane i druge kulturne, društvene, edukativne i vjerske aktivnosti.

Centralna svečanost će biti upriličena na platou Ajvatovice u nedjelju, 30. juna.