Na Međunarodni aerodrom "Kralj Abdulaziz" u Džeddi danas je sletio prvi avion sa 152 budućih hadžinica i hadžija iz Bosne i Hercegovine.
- Svi su dobro i zdravo. U pratnji svojih vodiča hadžije su autobusima uputile prema Mekki, gdje će se smjestiti u hotel, a nakon toga uputiti u Haremi-šerif i obaviti umru - izjavio je za agenciju Mina glavni vodič Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Izet-ef. Čamdžić.

Prvi put nakon 25 godina hadžije su jutros iz Sarajeva na hadž krenuli u ihramima.
- Bio je to jedan novi izazov, ali zahvaljujući dobrim pripremama, možemo kazati da je uspješno realiziran. Umru smo zanijetili u avionu, prije prelaska mikata, granice nakon koje hodočasnicima počinju njihove ihramske obaveze - kazao je efendija Čamdžić.


U prvom avionu doputovali su i članovi ljekarske ekipe koje predvodi mr. sci. med. Adem Zalihić, specijalista urgentne medicine, a koji će po dolasku u Mekku odmah formirati ambulantu u kojoj će o našim hadžijama brinuti sedam ljekara specijalista i sedam medicinskih tehničara.
Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru hadž će obaviti 2.225 državljana Bosne i Hercegovine.


U narednim danima u dva leta dnevno u Džeddu će biti prevezene i ostale hadžije. Posljednji let sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo planiran je za 12. juni u 21.20 sati, javlja MINA.