Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović glasao je u nedjelju ujutro na izborima za Evropski parlament u Školskom centru fra Martina Nedića u Orašju, u prisustvu zamjenice predsjednika i predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto te dopredsjednice i zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH Darijane Filipović.

U izjavi za medije nakon glasanja, predsjednik HDZ-a BiH je izrazio očekivanja da će danas stanovnici Bosne i Hercegovine prepoznati značaj glasanja za Evropski parlament.


- Danas smo u prilici dati svoj glas za Evropski parlament, a to je posebna privilegija za nas u Bosni i Hercegovini i drago mi je da taj čin vežemo za Orašje. Ovih dana smo bili u prilici biti ovdje u Orašju, i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i naša državna zastupnica Darijana Filipović, te zajedno s brojnim prijateljima smo se opredijelili i vrlo jasno definirali svoj put ka Evropskoj uniji. Da nije bilo predsjedavajuće Vijeća ministara i puno onih koji su pomagali gospodinu Plenkoviću teško da bi mi danas otvarali pregovaračke procese i pripremili se za njih u Bosni i Hercegovini i zbog toga mislim da je ovo značajno za nas i da imamo svoj glas u Evropskom parlamentu. Vjerujem da će to prepoznati svi stanovnici Bosne i Hercegovini - kazao je Čović, prenosi Fena.