Najmanje jedna osoba je poginula, a više od stotinu je povrijeđeno u sudaru dva tramvaja u ruskom Kemerovu, saopćile su lokalne vlasti. Na snimci s nadzorne kamere koja je objavljena na društvenim mrežama vidi se kako ljudi padaju na prometnu cestu nakon što je vozač tramvaja izgubio kontrolu nad vozilom.

Na drugim snimkama se vide posljedice sudara dvaju tramvaja.

-Nažalost, jedna žrtva nesreće je preminula unatoč naporima liječnika - rekao je gradonačelnik Kemerova Dmitrij Anisimov, a prenosi Moscow Times.

"Neki su tramvaji jako stari"

Državna novinska agencija Interfax je saopćila, pozivajući se na anonimne izvore, da su u nesreći povrijeđene 102 osobe. Brojku je kasnije potvrdio vršitelj dužnosti guvernera regije Kemerovo, Ilja Serediuk. Dužnosnici su kazali kako je nesreća pokazala da je potrebna modernizacija zastarjele gradske tramvajske infrastrukture, jer su neki tramvaji u pogonu već 40 godina.

Pokrenuta je istraga incidenta.

-Tramvaj iz nepoznatog razloga nije usporio na dionici koja ide nizbrdo. Trenutno razmatramo dvije verzije: ljudska pogreška ili tehnički kvar - kazali su iz kompanije za električni prijevoz KETK.