U posljednjih nekoliko dana, građani Kantona Sarajevo suočavaju se s povećanim brojem plavih koverti koje stižu na njihove adrese. Ove koverte nose sa sobom vijest o kaznama zbog prekoračenja dozvoljene brzine na cestama ovog kantona.

Dok se broj kazni povećava, također raste i nezadovoljstvo vozača, što rezultira formiranjem dugih redova u nadležnim institucijama prilikom regulisanja ovih kazni.

Neki vozači se suočavaju s iznenađujućim brojem kazni koje im stižu, čak i do osam kazni mjesečno, a koje datiraju od prošle godine. Ovaj fenomen je posebno frustrirajući s obzirom na to da su prekršaji počinjeni prije godinu dana, ali kazne stižu mnogo kasnije - godinu dana nakon što je prekršaj počinjen.

Ova pojava izaziva pitanja o efikasnosti procesa izdavanja kazni i pravovremenosti informiranja vozača o prekršajima koje su počinili. Dok Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uvodi nova ograničenja brzine na glavnim ulicama u nadi da će smanjiti broj saobraćajnih nesreća, neki građani izražavaju sumnje u to da li će veće kazne i oduzimanje vozačkih dozvola zaista doprinijeti poboljšanju sigurnosti na cestama ili će samo dodatno frustrirati vozače.

Pored glavnih cesta u Kantonu, građani zbog nepažnje na dionicama autoputa i zbog nepoštivanja dozvoljene brzine, moraju da plaćaju kazne a nerijetko i da predaju svoje vozačke dozvole čime skupljaju kaznene bodove.

U slučaju oduzimanja vozačkih dozvola skupljaju se bodovi koji mogu da uzrokuju oduzimanje vozačke dozvole vozačima.

Ako vozač u toku jedne godine dobije 10 kaznenih bodova, bit će pozvan na predavanje o poznavanju saobraćajnih propisa. Tek nakon odazivanja na predavanje bit će mu vraćena vozačka.

U slučaju da u toku jedne godine vozač dobije deset kaznenenih bodova, onda će mu se oduzeti dozvola na 30 dana i bit će pozvan na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa.

Ako ponovo razmišlja da sjedne za volan svog automobila nakon isteka prekršaja, vozač će morati da dokaže kako je prošao provjeru poznavanja saobraćajnih znakova.

Nastavljajući sa prikupljanjem kaznenih bodova u naredne dvije godine može mu se oduzeti vozačka dozvola u periodu od 60 dana. Ovo će se desiti ako vozač prikupi 10 kaznenih bodova u navedenom periodu.

Vozač će također biti pozvan na provjeru saobraćajnih propisa te uz prilaganje dokaza da je uspješno završio provjeru bit će mu vraćena vozačka dozvola.

Zbog toga, budite oprezni te poštujte propisane dozvoljene brzine na našim cestama i autoputevima kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.