U Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”.
Učesnici su se okupili ispred Historijskog muzeja, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

U 16:00 sati su kapije otvorene. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osjećaju u našoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.


Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počela je u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Na održavanju pete BH Povorke ponosa prisutan je i veliki broj pripadnika policije koji se brinu da i ovogodišnje okupljanje prođe bez ikakvih incidenata.

Osim velikog broja policijskih službenika prisutan je i veliki broj vozila na terenu kao i policija na motoru. Policija će sve vrijeme čuvati skup i brinuti da sve protekne u najboljem redu.

Ranije su prije održavanja BH Povorke ponosa iz MUP-a KS podsjetili na pravila koja važe za učesnike.

- Podsjećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce. Napominjemo da je na dijelu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gdje je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korištenje dronova - naveli su iz MUP-a KS.

U Sarajevu počela BH Povorka ponosa: Volim da se ne bojim

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gradski saobraćaj Sarajevo najavljena je, za danas 24. juni od 16 do 21 sat, izmjena u odvijanju javnog gradskog prijevoza zbog održavanja "BiH povorke ponosa 2023".

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS a zbog 'BiH povorke ponosa 2023', u subotu 24. juna od 16 do 21 sat trolejbuske linije 102 Otoka - Jezero i 107 Dobrinja - Jezero neće biti u funkciji odnosno vozila na tim linija preusmjeravat će se na terminal Trg Austrije.


Autobuska linija 31e Vijećnica - Dobrinja mijenjat će polazni terminal i dijelom trasu, te će polaziti sa terminala Trg Austrije, a na relaciji od Pofalića do Trg Austrije u oba pravca saobraćat će trolejbuskom trasom. Autobuska linija 41 Drvenija - G.Velešići mijenjat će polazni terminal i umjesto sa Drvenije polazit će sa Željezničke stanice. Autobuska linija 16b Dom Armije - Koševsko Brdo i minibuska linija 74 Park - Sedrenik mijenjat će polazni terminal i polazit će sa terminala Sutjeska. Autobuska linija 23a Željeznička stanica - Reljevo Dom - Dobroševići dijelimično će mijenjati trasu i saobraćat će ulicom Put života u oba pravca.

- Privremenu obustavu saobraćaja, za vrijeme prolaska kolone učesnika Manifestacije, vršit će pripadnici MUP-a KS, a prestankom razloga za obustavu saobraćaja uspostavit će se redovan režim rada - navodi Služba za odnose sa javnošću GRAS-a.

Učesnici pete po redu BH Povorke ponosa poslali su mnogobrojne poruke, a neke od njih su sljedeće:

'Javni prostor mora biti slobodan', 'Oduvijek smo bili tu', 'Ljubav nije haram', 'Antifašizam je naš izbor', 'Naša ljubav nije grijeh'...

U Sarajevu počela BH Povorka ponosa: Volim da se ne bojim