Posljednji put kad se Igor De Santis takmičio za načelnika Ingrije, malenog sela okruženog šumama i planinama u blizini Torina, lako je pobijedio.

Međutim, sad se suočava s teškim izazovom u pokušaju da osvoji četvrti mandat, nakon što se i njegova majka pridružila suparničkom taboru.

Ingria, jedno od najmanjih sela u Italiji, ima 46 stanovnika. Još 26 osoba iz inozemstva ima pravo glasa.

Četrdesetdvogodišnji De Santis je na čelu sela od 2009. godine. Očekivao je kako će mu najveći konkurent na izborima biti opozicioni vijećnik, 70-godišnji Renato Poletto.

Ipak, u utrku se uključio i Stefano Venuti.

- Nismo to očekivali - kazao je De Santis.

Novo iznenađenje je uslijedilo kad je Poletto objavio kako je osigurao podršku De Santisove majke Milene Crosasso te ju je kandidirao za mjesto vijećnika na izborima koji će se održati 8. i 9. juna.

Ukupno 30 ljudi, oko dvije trećine stanovnika sela, takmičit će se na izborima.
- Zamolio sam majku da mi se pridruži, ali nakon što je vidjela da su na Polettovoj listi uglavnom žene, odlučila je poći s njima. Svi su oni volonteri koji su jako puno radili za selo - naveo je De Santis.

Crosasso je najavila kako rivalstvo neće utjecati na porodični sklad.

- I moj sin i ja želimo najbolje za zajednicu i ovo je prilika da damo glas ženskim stajalištima bez slabljenja porodičnih veza - objasnila je.

Ingria se nalazi u italijanskoj dolini Soana i suočava se sa sličnim problemima kao i druga planinska sela, poput depopulacije, oskudnih usluga i problemima sa snijegom tokom zime.

Od 2022. godine, kada je proglašeno jednim od "najljepših" sela u Italiji, također se mora nositi s povećanim brojem turista, piše The Guardian.

Uprkos konkurenciji De Santis, čiji je djed bio gradonačelnik Ingrije 30 godina, optimističan je u vezi sa svojom pobjedom.