Rukovodstvo Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH, predvođeno Dževad-ef. Hadžićem, obišlo je danas šatore u kojima će biti smještene hadžije tokom boravka na Arefatu.

Šatori su klimatizirani, a za svaku osobu osigurana je spužva za sjedenje/spavanje, prekrivač, jastuk i manji suncobran.

U svakom šatoru boravit će oko 220 osoba.

- Sve je uredno i čisto - kazao je Hadžić, izrazivši zadovoljstvo do sada realiziranim aktivnostima kada je riječ o pripremama za boravak na Arefatu.

Šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić izjavio je da su sve naše hadžije dobro i zdravo, te da do sada nije bilo potrebe za ozbiljnijim ljekarskim intervencijama.

- Možemo slobodno konstatovati da je zdravlje bosanskohercegovačkih hadžija dobro. Velika većina hadžija je već pristigla, dobro su i, što nas jako raduje, pridržavaju se naših uputa, to vidimo iz praktičnih primjera - kazao je Zalihić.

Ovom pirlikom posebno je istakao činjenicu da se ove godine uspjelo dobaviti svu neophodnu opremu i lijekovi za rad ambulante, što je vrlo zahtjevno u Saudijskoj Arabiji, s obzirom na procedure koje moraju biti riješene na granici.

- Do sada smo imali oko 250 intervencija koje smo uspješno riješili bez slanja u hospitalne kapacitete Saudijske Arabije, niko nije otišao u bolnicu. Imamo dva pacijenta koji zbog određenih poteškoća nisu u stanju dolaziti na terapiju u amblantu, te ih posjećujemo u sobama - kazao je.

Preporučio je hadžijama da se pred predstojeće vrlo zahtjevne obrede dovoljno odmaraju.

- Prekosutra navečer mi izlazimo na Arefat i to su oni glavni fizički napori koji očekuju svakog hadžiju. Subota i nedjelja će biti vrlo naporna i zahtjevna dva dana za sve, čak i za nas mlađe, a kamoli za starije i bolesne. Nadamo se da ćemo to iznijeti na najbolji način - kazao je dr. Zalihić.

U toku pripreme za polazak na Arefat, hadžije dobro i zdravo

Naveo je da će medicinski timovi u kontinuitetu pratiti hadžije na svim lokalitetima.

- Pogledali smo i uslove koji vladaju na Arefatu. Šatori su ove godine izuzetni, uslovni. Sve će to dobro doći da se prikupi snage da se u nedjelju ujutro krene prema džemretima što je značajan fizički napor, po izuzetno velikoj vrućini, ali se nadam da ćemo to svi uspjeti iznijeti - dodao je Zalihić.

Sutra ujutro u Mekku pristiže i posljednji avion s hadžijama iz BiH, a umru će obaviti u večernjim satima.

Polazak hadžija na Arefat je u petak, a tačan termin će odrediti nadležno saudijsko ministarstvo za hadž i umru, javlja MINA.