Danas je 31-godišnja Milica Diljević osuđena na četiri i po godine zatvora jer je u februaru ove godine ubila svog bivšeg partnera Zvonimira Stefanovića.

Presudu je izrekao Okružni sud Banja Luka, a na osnovu prethodnog priznanja krivnje i sporazuma koji je optužena sklopila sa tužilaštvom.

Bila je optužena da je djelo počinila u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Ubistvo se dogodilo 4. februaru oko 11.50 sati u stanu u ulici Beogradska u Banjoj Luci. Svemu je prethodila svađa, a potom i fizički sukob između optužene i žrtve.

- U stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti i dugogodišnje upotrebe alkohola i zloupotrebe drugih psihoaktivnih supstanci, sa stola u dnevnom boravku uzela je nož dužine oštrice 12 centimetara, prišla oštećenom i nožem ga ubola u predjelu desne strane grudnog koša - navodilo se u optužnici.

Tužiteljica Tatjana Ninković je ranije pred sudom, obrazlažući sporazum o priznanju krivnje, navela da je Diljević od početka priznala ubistvo i izrazila kajanje, dok je njen branilac, advokat Mirko Dabić, naveo kako je Diljević duže vremena trpjela nasilje svog tadašnjeg partnera.

- Ovdje imamo veliki doprinos žrtve koji je činio nasilje nad optuženom – kazao je Dabić.

Sudija Dragan Uletilović je danas, tokom obrazlaganja presude, također naveo da je ubistvu prethodio dugogodišnji verbalni i fizički sukob, te da je Diljević bila žrtva nasilja u porodici koje je prijavljivala.