Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da ga je američki državni sekretar Antony Blinken uvjeravao da Bidenova administracija radi na ukidanju ograničenja na isporuku oružja Izraelu.

Netanyahu je u saopćenju naveo da je izrazio zahvalnost za podršku koju su Sjedinjene Države pružile Izraelu od početka rata protiv palestinske grupe Hamas u oktobru, kada se prošle sedmice sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Ali je također rekao da je “nezamislivo da je u posljednjih nekoliko mjeseci administracija zadržala oružje i municiju Izraelu”.

Kako je naveo, Blinken ga je uvjeravao da administracija radi “dan i noć” na otklanjanju takvih uskih grla.

-Svakako se nadam da je to slučaj. Trebalo bi da bude tako - rekao je Netanyahu, prenosi Reuters, te dodaje:

-Dajte nam alate i završit ćemo posao mnogo brže.

Predsjednik Joe Biden je prošlog mjeseca upozorio Izrael da će SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah, grad prepun izbjeglica u južnoj Gazi.

Nekoliko dana kasnije, izraelske snage su započele ofanzivu na Rafah, rekavši da se tamo kriju Hamasovi militanti i ponovivši da su eliminacija Hamasa i vraćanje talaca glavni ciljevi Izraela.

U ponedjeljak je Washington Post saopćio da su se dva ključna demokrata u američkom Kongresu složila da podrže veliku prodaju oružja Izraelu koja uključuje 50 borbenih aviona F-15 vrijednu više od 18 milijardi dolara.

Predstavnik Gregory Meeks i senator Ben Cardin, navodi se, potpisali su sporazum pod jakim pritiskom Bidenove administracije nakon što su dvojica poslanika mjesecima odlagala prodaju.