Dok Ukrajina i Moldavija danas, 25. juna, otvaraju pregovore sa Evropskom unijom, ocjene stranih diplomata u zemlji su takve da je u Bosni i Hercegovini trenutno najgora politička kriza od devedesetih godina prošlog vijeka.

No, po ocjenama poznavaoca prilika, riječ je o hroničnoj političkoj krizi, iz koje nismo suštinski ni izlazili. Da li su najnovije trzavice, na relaciji američka ambasada – predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i njegova priča o "mirnom razdruživanju", potkopali bh. put ka Evropskoj uniji, ostaje da se vidi jer, bar za sada, ni na pomolu nema političkog dogovora koji bi dao zeleno svjetlo da se procesi nastave.

Moldavija, a nakon nje i Ukrajina, koja je u ratu, danas otvaraju pregovore sa EU, dok BiH ne samo da tapka u mjestu, već je s obzirom na tešku političku krizu sada i pitanje hoće li evropske intergracije biti nastavljene. Istovremeno, građani su ti koji trpe najveće posljedice.

- Nažalost, ja ne vidim spremnost niti interes domaćih političara da se ozbiljno posvete tom poslu. Više je razloga, evo prva poglavlja koja se otvaraju su 23. i 24., to su poglavlja o kojima nema pregovora, ako znamo da tretiraju pitanja pravne države, korupcije, jasno je da političkim elitama to odgovara - navodi za BHRT politički analitičar Aleksandar Savanović.

Po ocjenama pojedinih analitičara, najnovije američke sankcije, sve oštrije trzavice na relaciji američka ambasada - predsjednik RS, te predstojeći lokalni izbori ne ostavljaju puno optimizma da bi se u skorije vrijeme bilo šta moglo popraviti kada je u pitanju otvaranje pregovora sa EU.

- Političarima su ovdje na pameti samo lokalni izbori, koji su više nego opterećujući, tu su sankcije, nametanje zakona, politička teška situacija, ne vidim da će u narednim mjesecima biti bilo šta. u najboljoj varijanti možda nakon izbora - smatra komunikolog Mladen Bubonjić.

Političku krizu i podjele u zemlji, američki ambasador u BiH adresirao je na predsjednika RS Milorada Dodika.

- Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme - kaže američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Kako sada stvari stoje, prema mišljenju analitičara mjesta za optimizam nema, jer umjesto da krenemo naprijed, retorika podjela i interesi političkih elita, a ne građana, samo nas vraćaju unazad.