Pojavile su se satelitske slike koje potvrđuju uništenje skladišta Shahed i povezane infrastrukture u ruskom Krasnodarskom kraju, informaciju je objavila Ukrajinska ratna mornarica.

Prema vojsci, skladište su uništile snage i sredstva Mornarice Oružanih snaga Ukrajine u saradnji sa Službom sigurnosti Ukrajine.

-Nove satelitske slike potvrđuju uništenje u noći 21. juna mjesta skladištenja i pripreme za korištenje Shaheda, zgrada za obuku, kontrolnih i komunikacijskih tačaka bespilotnih letjelica smještenih na Krasnodarskom teritoriju - naveli su iz Mornarice.

Prema ukrajinskoj mornarici, ubijeni su i kvalificirani instruktori koji su obučavali osoblje za servisiranje lansiranja Shahed raketa i oni kadeti koji su bili obučeni za udare na teritorij Ukrajine uz pomoć iranskih bespilotnih sistema.

Glavni štab ukrajinske vojske izvijestio je da su u noći 21. juna ukrajinski branitelji gađali skladišta i pripreme za upotrebu ruskih bespilotnih letjelica Shahed.

Dronovi Shahed su iranske proizvodnje i nakon što ih je Rusija počela koristit bili su izazov jer su jeftini za proizvodnju i mogu se brzo proizvoditi.