Bez pravednog mira doći će novog rata, upozorio je u subotu u Dubrovniku ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajinski šef diplomacije na Dubrovnik Forumu naglasio je kako „nema alternative pravednom miru”.

„Ako će biti mira bez pravde, doći će do novog rata. Cilj nije samo zaustaviti rat nego i stvoriti okolnosti u kojem će mir biti pravedan i održiv, a novi rat postati neodrživa opcija”, odnosno „stvoriti okolinu u kojoj je nova agresija nemoguća”.

Kuleba je naglasio da je to nužno „jer svi moraju vidjeti što će im se dogoditi ako pokrenu agresiju protiv suverene države”.

Izrazio je optimizam zbog nedavnog mirovnog skupa u Švicarskoj jer je na njega stiglo više od stotinu predstavnika država i organizacija.

„Kad vidimo toliko država spremnih da djeluju zajedno, to daje vjeru da je pravedan i trajan mir moguć”, poručio je na panelu čelnika.

„Svaki idući korak bit će teži od prethodnog, no nema alternative”, zaključio je ukrajinski ministar.

Spriječiti podjelu na zapad i istok

Visoki povjerenik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku u odlasku Josep Borrell na forumu je rekao da zapad danas ima veliku odgovornost spriječiti „podjelu na zapad i istok”. Savez Rusije i Kine mogao bi podijeliti svijet, dodao je.

Borrell je rekao kako danas postoji kriza multilateralizma te da se niz države okreće multipolarnosti jer im je to korisnije – multilateralizam su zamijenili „transakcijski odnosi”.

„Više je igrača, manje pravila. Puno je više nemira”, naglasio je.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani također je naglasio potrebu „pravednog” mira. Kazao je da je Italija prije nekoliko dana odlučila poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini te da Rim želi da ona što prije postane punopravni član Europske unije.

Tajani je na istom panelu upozorio da zapadni Balkan mora postati prioritet međunarodne zajednice, jer bi gubitak tog područja i prihvaćanje većeg utjecaja Rusije „bila ogromna greška za stabilnost, mir i nas”, piše FENA.