Potrebno:
• 3/4 šolje riže
• 1/4 šolje sitno sjeckanog luka
• 1/2 šolje pilećeg temeljca
• kašika putera, maslinovo ulje
• so, biber
• 2 kašike sitno sjeckanog
svježeg peršun
Priprema
Zapečeni rižoto je jednostavna i ukusna alternativa tradicionalnom, jer ne zahtijeva konstantno miješanje. Priprema je brza i laka, a na kraju se može posuti parmezanom za bogatiji okus.
Zagrijte rernu na 220 stepeni. U posudi koja može ići u rernu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Stavite rižu i pržite, neprestano miješajući minutu dok se zrna ne oblože uljem.
Dodajte šolju i po vode, temeljac, so i biber. Pustite da provri. Pokrijte posudu i stavite u rernu. Pecite dok većina tečnosti ne ispari i rižoto ne postane mekan, 20-25 minuta.
Izvadite iz rerne. Umiješajte 1/2 do 3/4 šolje vode, puter, parmezan i peršun.