Tužilaštva u Berlinu i Kotbusu nastavila su istragu protiv službenika njemačkog ministarstva spoljnih poslova, potvrdile su vlasti u sredu ne otkrivajući pojedinosti.

Magazin Fokus (Focus) pisao je da su zvaničnici ministarstva instruirali zaposlene u njemačkim ambasadama i konzulatima da odobre ulazak u Njemačku ljudima sa nepotpunom ili očigledno lažnom dokumentacijom.

Tako je u posljednjih pet godina do Njemačke stiglo nekoliko hiljada ljudi, prema izvještaju Fokusa. Tužilaštva istražuju tri pojedinačna slučaja, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Magazin Cicero pisao je prije oko godinu dana da su pokrenuti procesi zbog sumnje u ometanje pravosuđa. Navodno je bivši službenik ministarstva unutrašnjih poslova podnio krivične prijave protiv zvaničnika ministarstva spoljnih poslova.

Tužilaštvo je istraživalo sumnju u ometanje pravde u vezi sa dolaskom jednog Afganistanca u Njemačku. Juna prošle godine tužilaštvo u Berlinu je potvrdilo inicijalnu sumnju. Tada su procesi još bili protiv nepoznatih osoba, što se u međuvremenu promijenilo.