Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine objavio je podatke o visini potrošačke korpe za mjesec maj ove godine. Ona iznosi 2, 950 KM, što je mnogo više od prosječne plate u Fedraciji Bosne i Hercegovine koja je u visini od 1, 330 KM.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Za većinu građana to je umjetnost preživljavanja.

Elvis Tokmo trgovac na pijaci kaže da su prodavači ugodno iznenađeni ovogodišnjom prodajom, ali da se bez obzira na to primijete posljedice visokih cijena. Najveća briga su mu, kako kaže, penzioneri. za koje se pita kako uopšte preživljavaju.

Penzionerima u Bosni i Hercegovini ne preostaje mnogo opcija osim one koje podrazumijeva kupovinu samo neophodnih namirnica za život, koji im se kako i sami kažu, svodi samo na preživljavanje.

Previsoke cijene u odnosu na bosanskohercegovački standard primijete čak i oni koji ovdje dođu na odmor, ističući kako se cijene u Bosni i Hercegovini ne razlikuju od cijena na zapadu.

Svjesni da su statistčki podaci daleko od realnih, narod u Bosni i Hercegovini živi i ne obaziraući se na njih. Penzije ostaju nedovoljne za pristojan život, troškovi svakodnevno nadmašuju primanja, a narod živi onako kako zna.

(A.Kalesić)