Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric potvrdio je u petak novinarima da su jemenski Huti priveli 11 uposlenika Ujedinjenih naroda i da su zatražili od njih objašnjenje, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Drugi izvori tvrde da su Huti pritvorili još više humanitarnih radnika.

- Mogu potvrditi da su Huti pritvorili 11 pripadnika UN-a koji rade u Jemenu. Veoma smo zabrinuti zbog ovoga i tražimo objašnjenja od vlasti Huta - rekao je Dujarric i dodao da naporno rade na bezuslovnom oslobađanju zarobljenih.

Lokalni izvori u Jemenu potvrdili su u petak da su Huti pritvorili osoblje UN-a.

- Zaštita naroda Jemena od svih obavještajnih aktivnosti jedan je od temeljnih zadataka sigurnosnih službi policije koja djeluje u skladu sa zakonom - rekao je izvor, prenosi DPA.

Osoblje UN-a već je privedeno u četvrtak u provincijama pod kontrolom Huta. Među njima su tri službenika Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, tri iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) i trojica koji rade sa drugim tijelima UN-a, navodi DPA.

Jemenska grupa za ljudska prava Mayyun, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, objavila je da su Huti zarobili najmanje 18 humanitarnih radnika. Navodi se da su se istovremene otmice dogodile u gradovima Snaa, Hodeida, Amran i Sada.

Međunarodno priznata vlada Jemena osudila je otmice.

- To je bezobzirno kršenje međunarodnih normi i konvencija - objavio je jemenski ministar informacija Moamar al-Eryani na mreži X, prenosi AFP.

Pobunjenici Huti koje podržava Iran preuzeli su kontrolu nad velikim dijelom Jemena 2014. godine. Nakon izbijanja rata u Gazi, posljednjih mjeseci pokrenuti su napadi na međunarodnu plovidbu u Perzijskom zaljevu u znak podrške Palestincima, čime su naglo porasle cijene prevoza brodovima, prenosi STA.