Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak, 7. juna, reagovao na uključenje izraelske vojske na crnu listu UN-a – također poznatu kao lista srama – zbog kršenja dječijih prava u konfliktnim zonama, tvrdeći da su njihove snage "najmoralnija vojska" i da "nijedna odluka ravne Zemlje" to ne može promijeniti.

U nizu objava na svom X nalogu, Netanyahu je kritikovao UN zbog dodavanja izraelske vojske na crnu listu, rekavši "UN se danas stavio na crnu listu historije kada je prihvatio apsurdne tvrdnje Hamasa."

Ranije tog dana, izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan je rekao da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres dodao izraelsku vojsku na globalnu listu prekršitelja koji su kršili dječija prava.

Na svom X nalogu je izjavio da je dobio službeno obavještenje o odluci generalnog sekretara da uključi izraelsku vojsku na "crnu listu" zemalja i organizacija koje nanose štetu djeci.

Uprkos ubistvu preko 36.700 pretežno civilnih Palestinaca u brutalnim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, Netanyahu je u drugoj objavi na X-u tvrdio da je njihova vojska "najmoralnija vojska na svijetu."

Dodao je da "nijedna odluka ravne Zemlje od strane generalnog sekretara UN-a to ne može promijeniti."

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva momentalni prekid vatre.
Preko 36.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a preko 83.500 drugih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.