Meteorolozi su objavili vremensku prognozu za naredne dane, naglašavajući vrhunac visokih temperatura do vikenda te promjene koje možemo očekivati za vikend i narednu sedmicu.

Upozorenje meteorologa: Očekuje nas vrhunac toplotnog vala

Prema njihovim najnovijim prognozama, do vikenda se očekuje vrhunac toplotnog vala zbog dolaska velike količine toplog zraka s jugozapada, uz mogućnost obaranja rekorda najviših temperatura u junu. Najtopliji dan predviđa se za petak, 21. juna, sa pretežno sunčanim vremenom, uz eventualne kratkotrajne pljuskove.

Upozorenje meteorologa: Očekuje nas vrhunac toplotnog vala

Za vikend se predviđa postepeno popuštanje vrućine, naročito na sjeverozapadu zemlje gdje će pad temperature biti izraženiji, prateći dolazak nestabilnijeg zraka sa sjeverozapada. U drugom dijelu subote, kao i u nedjelju, očekuje se pojava lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, posebno na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne, gdje nije isključena pojava nevremena.

Upozorenje meteorologa: Očekuje nas vrhunac toplotnog vala

Nakon vikenda, naredna sedmica će biti sparna i topla, ali ne tako ekstremno vrela kao ova, javlja BH Meteo. Mogući su lokalni pljuskovi, ali se očekuje da neće bitno remetiti ljetni ambijent.