Svečanim programom koji je večeras održan u Sarajevu, zvanično su otvoreni 15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke BHAAAS.

Ta naučna konferencija održava se od 20. do 24. juna u Sarajevu, a promovira istinske društvene vrijednosti i tokom godina se razvila u renomirani skup koji posjećuju stotine svjetskih eksperata iz različitih naučnih disciplina, kao i stotine učesnika koji pohađaju predavanja na desetinama stručnih sesija.

Predsjednica BHAAAS-a dr. Eldina Vajzović Nizamić istaknula je u izjavi za medije da tim događajem proslavljaju nastavak gradnje mostova između naučnika, ljudi dobre volje, iz SAD sa Bosnom i Hercegovinom. Kako je kazala, njihove vizije uvijek su jasne, unaprijediti i razvijati umjetnost i nauku unutar bh. dijaspore u SAD.

Američki ambasador Michael Murphy istakao je značaj bh. naučne dijaspore koja tom konferencijom daje podršku Bosni i Hercegovini.

Upriličena svečanost povodom zvaničnog otvorenja Dani BHAAAS u Sarajevu

- Ima zaista mnogo izazova i problema u Bosni i Hercegovini, a dijaspora može pomoći da se riješe neki od tih problema i da se pomogne izgradnja bolje budućnosti za građane Bosne i Hercegovine – kazao je medijima prije ceremonije zvaničnog otvorenja tog skupa.

U prisustvu prijatelja i gostiju, obratili su se i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i predsjednik ANUBIH Muris Čičić koji su izrazili zahvalnost i podršku radu i doprinosu akademske zajednice dijaspore. Program je zaključen bogatim umjetničkim programom u izvedbi studenata i članova BHAAAS-a.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) organizira naučnu konferenciju još od osnivanja 2009., a cilj je promocija nauke i umjetnosti, spajanje naučnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta, razmjena znanja i iskustva u akademskim zajednicama sa fokusom na mlade i studente.