Čarobna atmosfera Pašine Tabije u historijskom gradu Počitelju u petak, 28. juna, oživjela je uz zvuke tradicionalne muzike – sevdalinke u izvođenju bosanskohercegovačke dive Amire Medunjanin, uz pratnju muzičara Mustafe Šantića i Nermina Čerkeza.

Koncert je organizirao Ured Evropske unije u BiH s ciljem promocije bogate muzičke tradicije i promocije kulturne baštine i historijskog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Evropu.

Domaćin događaja bio je ambasador Johann Sattler, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je istaknuo posvećenost Evropske unije inicijativama koje promoviraju turizam, umjetnost i kreativne industrije širom Bosne i Hercegovine.

- Veliko je zadovoljstvo što je Evropska unija bila u prilici organizirati koncert kako bi skrenula pažnju na Počitelj kao istinski izvanredno i zadivljujuće mjesto. Počitelj je, sa svojom bogatom historijskim i kulturnim značajem, bio idealna lokacija za sinoćnji događaj s ciljem poticanja jedinstva i slavljenja kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine - kazao je ambasador Sattler.

Ured Evropske unije u BiH organizirao koncert sevdalinki u Počitelju

Dodao je kako je na koncertu proslavljena ne samo historijska vrijednost Počitelja, već je istaknuto zajednički naslijeđe i bogatstvo evropske kulture koja nas sve povezuje.

- Drago mi je da Evropska unija može podržati Počitelj sa dva nova projekta koji nastoje poboljšati uvjete života njegovih stanovnika - dodao je Sattler.