Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić najavio je početak novih rekordnih radova na saobraćajnoj infrastrukturi u Starom Gradu.

“Vrijednost ugovorenih radova u Općini Stari Grad u narednom periodu je oko 15,5 miliona KM” naglasio je i dodao da se realizuju uz veliku podršku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete.

“Ove sezone već su završeni radovi na pet ulica na području općine: Za beglukom-Plato Širokača, Niže banje, Dženetića čikma, Tale Ličanina i dio magistralne ceste M5 (Put Mladih Muslimana), a potpisan je ugovor sa izvođačima radova za 6 LOT-ova koje zajednički realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo. Radi se o sanacijama ulica Bistrik basamaci, Pod Hridom, Paje sokak, Grlica, Hadžijska ravan i Nevjestina”, istakao je načelnik Čengić.

Ministar Šteta nedavno je najavio početak radova na glavnoj saobraćajnici uz tramvajske šine, čime je obuhvaćena i obnova centralnog dijela saobraćajnice i trotoara i na području Starog Grada. Projekat koji će uljepšati naš grad i poboljšati saobraćajnu infrastrukturu se realizuje putem Ministarstva saobraćaja, tj. putem Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

U toku je i izbor izvođača radova za ulicu Bistrik od Trga Austrije do Tranzita. Radi se sanacionim radovima na saobraćajnici i pješačkim stazama na dionici od Ambasade Japana u BiH do spoja sa saobraćajnicom Put Mladih muslimana, koja se spaja na nedavno saniranu magistralnu cestu M5.

Također, Općina Stari Grad provela je proceduru nabavke i uskoro slijedi potpis Okvirnog Sporazuma za radove na cesti za Barice-Čavljak, koja će se izvoditi fazno, a ista će biti obnovljena i proširena.

“Potpisali smo i trogodišnji Okvirni sporazum za ljetno održavanje ulica. Dočekao me skoro potrošen ugovor, bez raspisane nove nabavke. Zahvaljujući predanom radu, proveli smo procedure i ove godine ćemo sanirati desetine ulica u skladu sa godišnjim planom. Dočekao nas je nedostatak projekata, nedostatak finansija, ugovori pred istek i nepripremljeni novi, cjepkane javne nabavke,… ali sve te izazove rješavamo i radimo više nego ikada”, poručio je načelnik Čengić.