Na današnji dan, svijet je svjedokom nekoliko značajnih događaja koji su ostavili dubok trag u historiji.

Od političkih previranja do naučnih otkrića, historija se neprestano piše, a svaki 15. juni nosi sa sobom priče koje nas podsjećaju na važnost prošlosti u oblikovanju budućnosti.

Danas se prisjećamo događaja koji su obilježili ovaj datum i njihov uticaj na svijet danas.




1215. Engleski kralj John prihvatio je, pod prijetnjom plemstva, dokument Magna Carta Libertatum (Veliku povelju sloboda) - temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i evropske ustavne historije.


1520. Papa Lav X ekskomunicirao Martina Luthera bulom u kojoj je osudio jeres Lutherove teze o indulgencijama, o dogmama i uređenju Katoličke crkve. Ideje o reformi Crkve sistematizovane u 95 teza Luther je 1517. prikovao na vrata Dvorske crkve u Wittenbergu, označivši početak raskola katoličke Evrope.


1862. Na Čukur-česmi u Beogradu turski vojnik ubio srpskog dječaka, što je izazvalo sukobe u gradu. Turci su potom sa beogradske tvrđave, gdje je bio smješten njihov garnizon, bombardovali Beograd.


1903. Nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i njegove žene Drage u Majskom prevratu, Skupština Srbije izabrala je Petra Karađorđevića za kralja Srbije. Za njegove vladavine učvršćen je parlamentarizam i ubrzan razvoj zemlje.


1919. Direktnim letom od Newfoundlanda do Irske, koji je trajao 10 sati i 12 minuta, engleski piloti Arthur Brown i John Alcock prvi su preletjeli Atlantik.


1920. Italijanski inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafije, Guglielmo Marconi emitovao je u Engleskoj prvi muzički radioprenos uživo.



Usvojena rezolucija u UN-a o proširenju snaga UN-a u BiH za brza dejstva: Na današnji dan

1940. Njemačke trupe probile Maginotovu liniju kod Sedana. Sistem utvrđenja dugačak 360 kilometara koji su Francuzi izgradili duž granice prema Njemačkoj između dva svjetska rata smatran je remek-djelom građevinarstva i fortifikacije.


1975. Košarkaši Jugoslavije postali šampioni Evrope pobjedom nad reprezentacijom SSSR-a u Beogradu.


1982. Argentinske snage koje su pokušale da preotmu Foklandska ostrva u južnom Atlantiku predale se Britancima. Time je okončan rat u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.



1988. Pakistanski predsjednik Zija ul-Hak objavio je da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.


1992. Dobrica Ćosić izabran je za prvog predsjednika SR Jugoslavije.


1993. Na kongresu Međunarodne organizacije Mediteranskih igara u francuskom gradu Montpellieru BiH postala punopravan član ove organizacije.



1994. Izrael i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose, poslije historijskog dogovora o međusobnom priznanju.

1995. Vijeće bezbjednosti UN-a usvojio rezoluciju o proširenju snaga UN-a u BiH trupama za brza dejstva, sastavljenim od 12.000 francuskih, britanskih i holandskih vojnika. Rusija i Kina su se uzdržale od glasanja.


1996. U Los Angelesu umrla američka pjevačica Ella Fitzgerald, kraljica džeza, izvanredne improvizatorske imaginacije i širokog glasovnog raspona. Čuveni su njeni zajednički nastupi s velikim džez-muzičarima Armstrongom, Ellingtonom i Bassieom.


2000. U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih opozicionih političkih stranaka u Srbiji.


2001. Pored Petrovog Sela kod Kladova u Srbiji, otkrivena masovna grobnica u kojoj je zakopano oko 30 tijela za koja se pretpostavlja da su žrtve rata na Kosovu u prvoj polovini 1999.


2010. U svom stanu u Beogradu nađen mrtav glumac Bekim Fehmiu. Glumio je u 40-ak filmova, a uživao je veliku popularnost u bivšoj državi.