Steže se obruč oko Milorada Dodika, kompanija i pojedinaca oko njega, a sve zbog korupcije i kriminala. Američke sankcije sada su zahvatile još dva fizička lica i čak sedam kompanija povezanih s Dodikom. Američka ambasada vrlo je direktna - Dodik je koruptivan, pljačka građane i ugrožava im sigurnost. Kada govorimo o korupciji, jučer je Vijeće ministara usvojilo strategiju borbe protiv korupcije za naredne četiri godine.

Dokument nije dostupan javnosti, pa u vezi s tim postavlja se pitanje - ko će biti odgovoran ako ne pokažemo pozitivne rezultate. Prethodni rezultati bili su očajni i smjestili su našu zemlju na drugo mjesto u Evropi po nivou korupcije.

Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata na kojima insistira Evropska unija u pogledu približavanja članstvu u ovoj zajednici. Sam način donošenja ne daje nimalo pozitivnu sliku. Javnost apsolutno nema predstavu šta se u tom dokumentu nalazi osim u rijetkim fazama konsultacija i na osnovu izjava direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

I to je u suštini ono što javnost zna o 71 mjeri sadržanoj u Strategiji. Dokumenti se nerijetko mijenjaju u posljednji trenutak na samoj sjednici, kažu iz BIRN-a. Na web-stranici Vijeća ministara dokument ne postoji.

Na isti način, u istoj formi, usvojena je i posljednja Strategija borbe protiv korupcije. Rezultat - BiH je bila na drugom mjestu liste najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Iz Transparency Internationala kažu da je to najbolji pokazatelj odnosa vlasti prema korupciji.

Javnost ostaje uskraćena za odgovore na pitanja poput: kako ojačati postojeće kapacitete, na koji način, hoće li se i kako pokrenuti procesi protiv osoba iz sfere visoke korupcije, ko je odgovoran za rezultate provedbe strategije itd...

(E.Ahmetašević)