U današnje digitalno doba, pametni telefoni postali su neizostavan dio naših života. Međutim, nedavne studije sugeriraju da korištenje pametnog telefona može biti povezano s utrnulošću ili trncima u prstima, što ukazuje na potencijalne zdravstvene probleme.

Ethan Bennet iz tvrtke specijalizirane za razvoj mobilnih aplikacija kaže da dugotrajno korištenje telefona, osim fizičke nelagode, može pridonijeti ozljedama i kompresiji živaca.

“Korištenje telefona može pogoršati postojeće mišićno-koštane probleme, kao što su bolovi u vratu i leđima, dok također utječe na mentalno blagostanje kroz povećani stres i poremećene obrasce spavanja”, izjavio je.

Prema Bennetu, prepoznavanje znakova upozorenja oštećenja živaca izazvanih pametnim telefonom ključno je za ranu intervenciju i prevenciju dugoročnih komplikacija.

“Simptomi kao što su utrnulost ili trnci u prstima, slabost u šaci i poteškoće u hvatanju predmeta mogu ukazivati na pozadinska stanja poput sindroma kubitalnog tunela ili sindroma karpalnog tunela”, dodao je.

Osim toga, možete osjetiti bol ili grčeve u prstima i mišićima ruku, bol u vratu, ukočenost i smanjen osjet u prstima i rukama.

“Trajni simptomi zahtijevaju hitnu procjenu od strane zdravstvenog radnika jer mogu ukazivati na sindrom karpalnog tunela. Ako se ne liječi, sindrom karpalnog tunela može dovesti do nepovratnog oštećenja živaca”, napomenuo je Bennet.

Kako bi se smanjio rizik od oštećenja živaca izazvanih pametnim telefonom i promicalo cjelokupno zdravlje ruku, korisno je uzimati stanke od telefona, pripaziti na držanje, te se istegnuti i vježbati.