Riža je jedna od najpopularnijih namirnica u svijetu, koju je vrlo lako prilagoditi različitim jelima. No, neki je izbjegavaju praviti jer se često zalijepi za tavu. Ipak, postoji jednostavno rješenje koje će vam pomoći da se riža ne zalijepi za šerpu.

Kako navodi HuffPost, ovaj problem će vam riješiti limun. Naime, nakon što stavite rižu u šerpu s vodom, neposredno prije prokuhavanja dodajte malo limunovog soka. Na taj način dobit ćete rižu savršeno pahuljaste konzistencije.

Osim što limunov sok sprječeva zgrudnjavanje riže, on donosi još nekoliko prednosti. Tako će dodatak limuna učiniti rižu svijetlijom, a navodno poboljšava i tekstruru zrna.

Međutim, ako nemate sok od limuna pri ruci, postoji još jedna opcija. Možete dodati samo malo ulja u vodu prije nego što proključa, a to će pomoći da se riža takoreći razbije pa čak i dodati lijepu teksturu vašem obroku.

Također, mnogi budu u dilemi da li je rižu neophodno oprati prije kuhanja kako ne bi bila ljepljiva. Prema studiji, koju je objavio ScienceDirect, pokazalo se da proces pranja nije imao utjecaja na ljepljivost ili tvrdoću riže. Ipak, oni navode da biste možda trebali oprati rižu iz drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska od riže i slično.

Također, oni navode da s velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji, moguće ju je pronaći i u riži pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispire do 20 posto plastike iz sirove riže.

Važno je napomenuti i da riža sadrži poprilično visok nivo arsena pa se pokazalo da pranje riže uklanja oko 90 posto takozvanog bio-pristupačnog arsena, ali također ispire se i velika količina drugih nutrijenata važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo i cink.