Jedan od omiljenih desertnih klasika svakako su princes krofne, a za sve ljubitelje ove poslastice, imamo vrlo jednostavan recept koji je podijelila food blogerica Antonia Jagodić.
Profiterole, princeze, mnogi nazivi, ali okus je uvijek jedinstven. Mnogi se boje pripreme, ali nije komplikovano, samo treba pažljivo pratiti upute i neće biti problema.
Sastojci
Za tijesto:
-5 jaja
-250 ml vode
-130 ml ulja
-150 g glatkog brašna
-3 žlice šećera
-1 prstohvat soli
Za kremu:
-1 l mlijeka
-250 g šećera
-3 vanilin šećera
-1 jaje
-5 žumanaca
-150 g gustina
-130 g maslaca
Dodatno:
-250 ml slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto: U šerpi kuhajte vodu, ulje i šećer. Kada provrije, dodajte brašno i brzo zakuhajte tijesto. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Postepeno dodajte jaja, miksajući stalno dok ne dobijete glatku smjesu. Premjestite smjesu u vrećicu za ukrašavanje i istiskujte male hrpice na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između svake jer će se raširiti prilikom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 25 minuta. Nikako nemojte otvarati rernu dok se peku!
Krema: U malo mlijeka pomiješajte šećere, jaje, žumance i gustin. Preostalo mlijeko stavite kuhati. Kada mlijeko počne ključati, dodajte smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite kremu i dodajte maslac.
Slaganje: Svaku krofnu prerežite na pola. Na donji dio stavite kremu, zatim tučeno slatko vrhnje i poklopite s gornjim dijelom. Na kraju, pospite šećerom u prahu za završni dodir.
Ovaj jednostavan recept za princes krofne neće vas iznevjeriti, a uz pravi balans kreme i hrskavog tijesta, postat će vaša omiljena poslastica. Savršen izbor za sve one koji žele uživati u slatkom, kremastom okusu!