Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su jučer sastanak sa predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Na sastanku u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO gdje su razgovarali o poboljšanju položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

Šturo saopćenje a bez glavnih podataka. Na sastanaku je bilo jasno da vanrednog povećanja penzija u FBiH u ovoj godini neće biti.

U januaru penzije su povećane za pet posto u januaru i 1,55 posto u aprilu, uprskog zahtjevima penzionera da se poveća još minimalno 3,5 posto do toga neće doći. Osim što od vanrednog povećanja nema ne zna se ni kada, ni u kojem iznosu, će biti najavljena jednokratna pomoć, potvrdio je za Faktor.ba Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Jednokratnu pomoć će, kako je penzionerima obećano iz Vlade FBiH, pokušati izdvojiti kroz rebalans budžeta. Ipak, nije poznato kada će doći do obećanog rebalansa.

Upravni odbor Saveza penzionera FBiH će 19. juna održati sjednicu gdje će sve ove teme biti sumirane i gdje će biti zauzet konačan stav o istm ali i razmotriti moguće proteste u septembru.