Košarkaš Bostona Kristaps Porzingis spreman je za prvi meč finala plej-ofa NBA lige protiv Dalasa koji se igra 7. juna u 2 i 30 po srednjoevropskom vremenu.

Porzingis se povrijedio 29. aprila u četvrtoj utakmici prvog kola plej-ofa Istočne konferencije NBA lige protiv Miamia. Boston je u prvom kolu plej-ofa Istoka eliminisao Miami, a potom Cleveland i Indianu i izborio veliko finale NBA lige.

Latvijski košarkaš je u regularnom dijelu sezone u NBA ligi prosječno postizao 20,1 poen i imao je 7,2 skokova, dvije asistencije i 1,9 blokada po utakmici.


- Osjećam se dobro. Bio je dug put do ove situacije za mene, ali mislim da je povreda prošlost. Radujem se današnjem treningu, još malo radim na kretanju. Ali biću spremam za sutra - poručio je centar Boston Celticsa

Kao što je Denver lani slavio Nikolu Jokića, tako Dallas danas slavi Luku Dončića. A slaviće ga još više ako slovenački košarkaš ekipi iz Teksasa nakon 2011. donese drugi šampionski pehar NBA lige. Na dobrom je putu jer su Mavericksi pobjedom nad Minnesotom sa 4-1 u seriji osvojili naslov najboljeg tima u Zapadnoj konferenciji, pa će sada u borbi sa Bostonom odlučiti kome pripada zvanje najboljeg tima u cijeloj ligi.

- Ono što mi se najviše sviđa je samo biti ovdje u finalu. Jako je teško biti u finalu prije svega što moraš proći sjajne timove protiv kojih smo igrali. Tako da će biti zaista lijep izazov suočiti se sa Bostonom i mojim prijateljem Kristapsom Porzingisom - Izjavio je uoči meča Luka Dončić

Finalna serija između Bostona i Dallasa igra se na četiri pobjede. Prvi meč je na programu sedmog juna u Bostonu. Celticsi čekaju naslov od 2008 godine.


(K. Priganica)