Hrvatska i Italija će se suočiti večeras u Leipzigu, u borbi za drugo mjesto u Skupini B na Euro 2024.Italiji je potreban samo bod za prolazak u osminu finala, dok Hrvatska mora pobijediti. Obje ekipe se nadaju da Albanija neće pobijediti Španiju, koja je već osigurala prvo mjesto u skupini.


Ako pobijede Italiju u ponedjeljak, sigurno će se plasirati među posljednjih 16, pod uslovom da Albanija ne iznenadi Španiju. U suprotnom, razlika u golovima odlučit će o prolasku.Poraz bi značio rano ispadanje za osvajače bronzane medalje s Svjetskog prvenstva, a isto bi se dogodilo i u slučaju remija uz to da Albanija ne izgubi – jer je njihov međusobni omjer izjednačen nakon utakmice u Hamburgu.



Susretajući se s Hrvatskom po treći put na velikom takmičenju, nakon poraza od 2:1 na Svjetskom prvenstvu 2002. i remija na Euru 2012, Italija zna da im je za prolazak kao drugoplasirani u Skupini B dovoljan remi. Aktualni europski prvaci već su mogli osigurati mjesto u osmini finala, ali poraz od 1:0 protiv Španije u posljednjem susretu stavlja ih u opasnost od ranog ispadanja.



Sada će se dvije nacije koje dijeli Jadransko more susresti u visokoznačajnoj utakmici u istočnoj Njemačkoj, pri čemu Hrvatska ima prednost u međusobnim susretima. Od sticanja neovisnosti 1990-ih, nisu izgubili u osam utakmica protiv talijanskih suparnika, pobjedivši tri puta, dok je u pet navrata bilo neriješeno.



Albanija je u obje dosadašnje utakmice pokazala organizovanu igru i zaslužili su možda i više od jednog boda u prva dva susreta. U prvom dvoboju su nakon samo 24 sekunde vodli protiv Italije. Brzo je Italija okrenula taj dvoboj a od tada prvak Europe nije napravio mnogo. I u drugom kolu su odigrali jednu kvalitetnu utakmicu u kojoj su i imali vodstvo protiv Hrvatske no do boda su došli tek duboko u nadoknadi.



Pokazali su da se mogu nadigravati i sa najboljim reprezentacijama Europe a sada žele u posljednjem kolu iznenaditi crvenu furiju. Žele doći do neophodne pobjede za nastavak natjecanja i jasno je da se neće zatvoriti i braniti svim silama od samog početka.









Reprezentacija Španije je izuzev polufinala prošlog Europskog Prvenstva u potpunosti razočarala na posljednjih nekoliko velikih takmičenja i ne iznenađuje da su napravili smjenu generacija.
To se ispostavilo kao odličan potez. Luis de la Fuente je uspio složiti ekipu sa nekoliko mladih igrača. Ova reprezentacija je pokazala organizovanost, želju za velikim rezultatima ali i kvalitet.



U prva dva kola su jedna od reprezentacija koje su pokazale najviše i mnogi ih očekuju na ovom EURU u samoj završnici.Nema sumnje da je Španija apsolutni favorit u ovom dvoboju no s obzirom da su već obezbjedili prvu poziciju u skupini za očekivati je da de la Fuente napravi nekoliko promjena u početnih 11 kako bi ključni igrači bili u potpunosti spremni za nastavak takmičenja. Osim toga neće moći računati na Rodria koji u ovom dvoboju odrađuje suspenziju.