Projekat "U tuđoj avliji sa Osmanom Džihom" je misija slična "Hodoljubljima Zuke Džumhura“, a potpuno različita u suštini.

Naime, Zuko Džumhur je kao putopisac obilazio Evropu i Svijet i sa tih svojih putovanja donosio autentične priče iz mjesta, država i gradova koje je posjećivao.

Suština Džihinih priča su razgovori sa pojedincima, sa uspješnim ljudima iz Bosne i Hercegovine „rasutim po bijelom svijetu“.

Bog je htio da po čitavom svijetu raspe državljane Bosne i Hercegovine, kao sjeme.

To sjeme se „primilo“ na svako tlo u svakoj državi u koju su građani Bosne i Hercegovine izbjegli pred agresijom na vlastitu državu i domovinu.

Gledajući sa ove vremenske distance, od skoro 30 godina, nameću se brojni zaključci.

Činjenica je da dijaspora BiH svake godine u Bosnu i Hercegovinu unese cca. 5-6 milijardi što mnogi analitičari prepoznaju kako ključ za opstanak cijelog ekonomskog sistema u BiH (to je kao da se u BiH proizvede i izveze 60 milijardi proizvoda i da ostane deset posto ili kao da milion građana u BiH mjesečno dobija po pet stotina maraka).

Ovakvog primjera nema nigdje u svijetu, a da građani svoju domovinu tako pomažu.

Osman Džiho je u posljednjih 15 godina krenuo obilaziti Bosance i Hercegovce širom svijeta.

Kao humorista, po osnovnoj osobnoj umjetnosti, otisnuo se u novinarski posao sa vlastitim projektom emisije „U tuđoj avliji sa Osmanom Džihom“.

Na ovaj jedinstven način novinarskog televizijskog intervjua predstavlja uspješne Bosance i Hercegovce u dijaspori.

I sto je najvažnije „povezuje“ ih s Bosnom i Hercegovinom i nagovara da svoje biznise otvore i u Bosni i Hercegovini sto su mnogi već i učinili.

Na ovaj način se povezuju i djeca iz bh. dijaspore sa domovinom svojih roditelja i svojom domovinom.

Nakon preko sedam stotina emisija čekamo dan i čekamo vijest kada ce se djeca bh. građana početi vraćati u Bosnu i Hercegovinu i zapošljavati i povezivati, ekonomski i na svaki drugi način, Bosnu i Hercegovinu sa Evropom i svijetom.

Da li je emisija „U tuđoj avliji sa Osmanom Džihom“ već na putu, da ovu jednu od najvažnijih misija za Bosnu i Hercegovinu, promoviše i navodi na razmišljanja do konačne odluke povratka mladih iz dijaspore u BiH ostaje nam da čujemo i vidimo u jednoj od sljedećih emisija.

Ove sedmice gost emisije „U tuđoj avliji sa Osmanom Džihom“ je Mirsad Kerić.

Emisija je na programu na Hayat 2 u subotu u 21 sat.