Tog su dana branioci Sarajeva u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Bila je to prva velika pobjeda branilaca protiv neprijatelja koji je u oružju, opremi i tehnici bio daleko nadmoćniji, ali su moral bosanskih patriota i njihova želja da odbrane svoje domove i porodice presudile.

Nakon osvajanja Orlića u decembru iste godine oslobođena je i Kota 850., te Vis i Golo brdo, odakle su četnici svakodnevno, najvećim kalibrima ubijali Sarajevo, koje su 1425. dana držali pod opsadom. Godinu dana kasnije oslobođeni su Mijatovića kosa i Zabrđe.

Na brdu Žuč su se i poslije i sve do kraja oružane agresije na RBiH odigravale mnoge bitke. Agresor je, u nastojanju da povrati izgubljene položaje i da se osveti, na ovo područje izručio na hiljade tona granata svih kalibara. Prema statističkim podacima, ovo je područje na koji je bačeno najviše granata po kvadratnom metru u cijeloj zemlji. Najžešći napad agresor je izveo 1993. na Golom brdu.

Ipak, sve je bilo uzalud. Ono što su bosanski heroji oslobodili 8. juna nikada agresor više nije zauzeo.

Danas će na Golom brdu biti ozvaničen završetak gradnje spomenika Krila slobode, koji simbolizira veliku pobjedu koju su branioci izvojevali 8. juna 1992. godine, piše Stav.ba.


Program na Golom Brdu, počinje danas u 14 sati, a centralna manifestacija počet će u 17 sati uz direktan TV prijenos u programu Hayat TV. Za posjetioce je osiguran prevoz do Golog Brda i nazad, te bogat kulturno-zabavni program, uz koncert patriotskih pjesama.