Većina žena koje varaju to rade jer osjećaju da im njihovi partneri ne pomažu u dnevnim obavezama, pokazalo je veliko istraživanje provedeno u Francuskoj 2016. godine. Anketa s višestrukim odgovorima u kojoj je učestvovalo 10.000 žena otkrila je da je 73 posto žena od onih koje su bile nevjerne partneru to učinilo dijelom i jer je njihova druga polovina bila nezainteresovana u pomaganju oko kućnih i ostalih poslova koji se tiču zajedničkog života.

Nebriga partnera

Anketu je proveo Gleedon, stranica fokusirana na žene koje su u vezama. Na pitanja su odgovarale isključivo korisnice stranice. One su u anketi mogle dati više razloga što ih je podstaklo na aferu, a najviše njih je među te odgovore uvrstilo – nebrigu partnera o kućnim poslovima.

U istoj anketi, skoro devet od 10 ispitanica reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u obavljanju kućnih poslova, dok je 84 posto otkrilo da su se zbog toga već svađale sa svojim partnerima.

Nedavno je također provedena studija čiji se rezultati oslanjaju na ovo istraživanje. Naime, istraživanje koje je objavljeno u Archives of Sexual Behavior pokazalo je da žene gube želju za vođenjem ljubavi s muškarcima koji odbijaju da obavljaju kućne poslove.Više od 70 posto žena kaže da ih je baš ovo natjeralo na prevaru

Psiholozi Emili A. Haris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive s partnerima i imaju djecu, a postavljena su im pitanja o stepenu seksualne želje žena, podijeli kućnih poslova s muškim partnerima i kako se osjećaju u vezi te podjele.

Žene koje su obavljale veći dio kućnih poslova imale su značajno manju želju za seksom sa svojim partnerom u poređenju sa ženama u vezama u kojima su muškarci bili više uključeni u obavljanje kućnih poslova. Drugim riječima, žene su puno više seksualno uzbuđivali muškarci koji su kuhali, čistili i brinuli o djeci.

Ali, najzanimljiviji dio otkrića bio je razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje gomile kućanskih poslova, i nije to bilo samo zato što su žene bile zaposlene i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička faktora koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podjela kućnih poslova imala toliki uticaj na želju žena.

Više od 70 posto žena kaže da ih je baš ovo natjeralo na prevaru


Prvo, studija je otkrila da su žene koje na sebe preuzimaju veći dio kućnih poslova vjerovatno tu dinamiku doživjele kao nepoštenu, a taj osjećaj nepravednosti u vezi bio je dio onoga što je dovelo do manje želje za njihovim partnerom.

Ovo je važno, ističu istraživači u radu, jer pobija argument da žene preuzimaju više kućnih poslova jer to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako bi to moglo biti tačno za neke, ova je studija otkrila da su žene u neuravnoteženim partnerstvima zapravo često ogorčene zbog takve situacije.

Drugo, istraživači su otkrili da su žene koje se kod kuće suočavaju s neravnotežom vjerovatnije osjećale da njihov partner zavisi od njih. Taj osjećaj da se vaš muškarac oslanja na vas da se brinete za njega i obavljate osnovne životne zadatke umjesto njega bio je drugi faktor povezan s nižom seksualnom željom.

Kao što Haris i tim ističu, pranje nečijeg veša, kuhanje za njih, pospremanje za njima i planiranje njihovog društvenog kalendara zadaci su koje ljudi obično obavljaju za djecu. Dakle, kada žena mora da te zadatke obavlja i za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i djeteta što žene, očekivano, ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.