Ured za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine angažovao je 47 vodiča za svaku grupu naših hadžija kako bi im olakšao obavljanje obreda, ali i drugih aktivnosti koje budu poduzimali tokom boravka u Saudijskoj Arabiji.

Vodiči su spona sa hadžijama zbog čega je njihova uloga u obavljanju pete islamske dužnosti ključna.

Njihov zadatak, kako kažu, odgovoran je, jer, pored organizacije i priprema za odlazak i boravak na hadžu, vode brigu o vjernicima, pomažu im i na usluzi su budućim hadžijama u obredima kako bi hadž propisno obavili.

Mnogi, među kojima je i značajan broj hadžija, rad vodiča jednostavno podrazumijevaju, ne analizirajući koliko je vremena i priprema utrošeno da bi se postigli oni vidljivi rezultati.

Hafiz Maid-ef. Ibrahimović iz Sarajeva jedan je od angažiranijih vodiča. Pojašnjava kako hadž za vodiče počinje i mnogo prije nego što vjernici krenu put ka Mekki ili Medini, kao što je to bilo ranijih godina.

- Od trenutka održavanja seminara u Uredu za hadž i umru tada za vodiče počinje hadž. Krećemo s pripremama kako bi upoznali svoje hadžije i hadži hanume, ali i dajemo im određene informacije prije nego što krenu. Osim toga, provjeravamo spiskove, kontaktiramo hadžije kako bi ponijeli privatne stvari, lijekove pasoš, novac... - kaže hafiz Ibrahimović.

Po dolasku u Saudijsku Arabiju briga o hadžijama se intenzivira.

- Posjećujemo ih u sobama, vodimo u ambulante ako je potrebno, nastojimo im dati odgovore kako da obrede izvrše prema propisima. Mnogo je toga što se radi da bi postigli najbolji efekt. Jer, ako želimo da uspijemo na hadžu i da organizacija bude dobra, morate biti u sve uključeni 100 posto. Posao vodiča je vrlo složen i odgovoran, jer vi vodite jednu grupu da obave hadž prema propisima. Dakle, vi ste odgovorni za te ljude, to je vaš amanet i pred Bogom i ljudima - kaže hafiz Ibrahimović.

O grupi 47 hadžija brine i vodič Azrudin Smriko, koji je najmlađi vodič Ureda za hadž i umru.

Kaže da je za njega posebna čast i ponos biti na usluzi ljudima koji su došli da obave petu islamsku dužnost, te ističe da vodiči krajnje odgovorno pristupaju pozivu i poslu.

- Nas je vodiča 47 i svaki od nas je preuzeo odgovornost, prvenstveno pred Allahom, dž.š., za te ljude koje vodi, a onda i pred Islamskom zajednicom, odnosno ljudima koji su nas zadužili ovim zadatkom - pojašnjava Smriko.

Navodi da vodiči kako bi što bolje bili na usluzi hadžijama prije polaska dobro iščitavaju spiskovi s imenima hadžija kako bi ih što bolje upoznali.

- Trudimo se zapamtiti imena i prezimena hadžija kojih u grupi ima oko 47, i pristupamo tome krajnje odgovorno. Čast i ponos je da budem u prilici da vodim hadžije iz BiH, da na najbolji način upoznaju Mekku i Medinu i da, koliko je moguće, dožive hadž na način kako su to obavljali poslanici i ashabi. Nadam se da će sve hadžije zdravi obaviti hadž, a mi ćemo se potruditi do krajnjih granica da to bude na nivou - kazao je Smriko.

Osvrnuo se i na to da hadžije iz BiH ove godine prvo borave u Mekki, a nakon čega će se uputiti u Medinu.

- Do ove godine hadžije su prvo boravile u Medini gdje su se po prilično umorili prije obavljanja obreda, dosta njih je bivalo bolesno. Ove godine primjećujem razliku, prvenstveno kod sebe kao vodiča, da sam dosta odmorniji, da imam više energije nego ranijih godina. Puno smo spremniji za Arefat i obrede koji dolaze - kaže Smriko.

Vodič Ishak Efendić ističe kako je i prije samog odlaska na hadž važno provesti program edukacija, jer se već tada hadžije počinju zbližavati.

- Prilikom priprema hadžija održavamo seminare i skrećemo pažnju na ciljeve hadža, pored ibadetskih obaveza koje trebamo obaviti. Cilj nam je da se hadžije zbliže kao porodica, da pomažu jednim drugima. Jer, hadž je prilika da pokažemo tu solidarnost, posebno što su naše hadžije u velikom broju stariji imamo nekad bolesni i oni su u potrebi za drugima - kaže Efendić.

U tom smislu, dodaje, da se od mlađih hadžija traži da i oni na određeni način budu dio organizacije.

- Ako smo tim, sigurno imamo dobre rezultate, tako jačamo i svoj džemat. Ljudi po povratku s hadža postaju veliki prijatelji, te veze traju godinama. Ta veza koja se uspostavi u ovom mubarek mjestu i vremenu ostaje trajna do kraja života - poručio je Efendić.