Vodoinstalater Tom Watts pojasnio je za Mirror i kako nisu samo cijevi u opasnosti nakon izlijevanja masnih ulja i masti u sudoper.

“Masna ulja i masti odloženi u kuhinjske odvode će se osušiti i očvrsnuti, dovodeći u opasnost sudoper i sve uređaje u vašoj kuhinji”, upozorava.

Umjesto izlijevanja ulja i masti u sudoper, skupite ih u posudu i ispraznite u zasebnu kantu.

Vodoinstalateri također napominju kako je potrebno pratiti tri ključna koraka kako biste izbjegli oštećenje sistema odvodnje.

Koristite cjedilo ili filter za svoj kuhinjski sudoper

Većina kuhinjskih sudopera opremljena je cjedilom ili filterom kako bi se spriječilo istjecanje velikih komada hrane ili masnoće u cjevovod, ali ugradnja većeg filtera izvrsna je opcija da se cijevi ne začepe.

Ostatke hrane bacajte u kantu

Iako se na prvu čini praktičnijim samo isprati male komadiće otpadaka hrane s tanjira i posuđa prije čišćenja, čak i najmanji komadići hrane mogu početi uzrokovati začepljenje. S vremenom bi se u vašem odvodu mogla nakupiti velika količina stvrdnute hrane.
Redovno čišćenje

Ako ste primijetili promjenu u svojim odvodnim sistemima, najbolje je isprati sudoper mješavinom sode bikarbone i octa. Ova mješavina pomoći će razgraditi postojeću masnoću i spriječiti bilo kakva začepljenja.