Pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji bit će izazovni, ali su i velika prilika kako za obje zemlje tako i za EU, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen uoči otvaranja pregovora s te dvije zemlje.

- Put pred nama bit će izazovan, ali također je ispunjen golemim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za cijelu našu Uniju - rekla je von der Leyen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, koje počinje poslijepodne u Luxembourgu.

Poželjela je uspješan početak pregovora koji trebaju pripremiti obje zemlje kako bi mogle preuzeti obveze punopravnog članstva.

- Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtjevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečaca. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti - istaknula je von der Leyen.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola označila je historijskim otvaranje pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

- Današnji datum ostat će zapamćen kao historijski. Ovo je važan trenutak koja nas jača i povezuje u jednu porodicu - napisala je Metsola na društvenoj mreži X.

Ukrajina i Moldavija podnijele su zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. U junu iste godine odobren im je status zemalja kandidatkinja za članstvo, a u decembru prošle lideri država članica donijeli su odluku o početku pregovora.