Kandidatkinja Evropske pučke stranke za predsjednicu Komisije Ursula von der Leyen uvjerena je da će dobiti novi mandat i potrebnu većinu u novoizabranom Evropskom parlamentu.

- Da, uvjerena sam što se tiče novog mandata, ali naravno još je puno posla preda mnom - rekla je vond der Leyen.

Ona je u izjavi nakon objave prvih privremenih rezultata za Evropski parlament izrazila zadovoljstvo uspjehom Evropske pučke stranke (EPP), koja i dalje ostaje s najviše zastupnika i "sidro stabilnosti".

- Ovi izbori su nam poslali dvije poruke, prva je da i dalje postoji centristička većina za snažnu Europtu i to je ključno za stabilnost. Ali, također je istina da su ekstremi na ljevici i na desnici dobili na podršsci i zato ovaj rezultat traži još veću odgovornost stranaka centra - rekla je von der Leyen, vodeća kandidatkinja EPP-a.


Najavila je da će već od danas kontaktirati i druge dvije vodeće političke grupe, socijaldemokrate i liberale, s kojima želi uspostaviti široku koaliciju za snažnu Evropu. Rekla je da su dobrodošli svi koji su proeuropski nastrojeni, koji podržavaju Ukrajinu i vladavinu prava.

Istaknula je da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU-a pokušavaju destabilizirati i oslabiti Evropu.
- To nikada nećemo dopustiti. Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Evropu - rekla je von der Leyen, prenosi Hina.