Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja javnosti poručio je da očekuje eskalaciju situacije u Evropi i svijetu, rekavši da živimo u vrijeme najveće geopolitičke krize poslije Drugog svjetskog rata.

- Očekujem eskalaciju situacije u narednim mjesecima i da se suočimo s veoma teškim posljedicama, govorim o Evropi i svijetu. Ali moramo biti čvrsto opredijeljeni da svoj posao uradimo na najbolji mogući način, da sačuvamo mir, da osiguramo ekonomski rast – poručio je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

Vučić je istakao kako je Srbiji potrebna stabilnost javnih finansija kako bi se svi ciljevi postigli. Kako je naveo, u prvom kvartalu Srbija je imala najveću stopu rasta u Evropi od 4,7 posto.

Naveo je da je inflacija u junu 4,1 posto te da bi trebala nastaviti s padom. Kaže kako su na rekordnoj zaposlenosti od 2.313.000 ljudi. Devizne rezerve su na 27 milijardi eura, dodaje Vučić, a rezerve zlata 41,3 tone.

Također, očekuje velike poremećaje na tržištu – od energenata do hrane, ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svijetu.

Vučić je govorio i o letećim taksijima, dodavši da pregovaraju s pet svjetskih kompanija.

- Za samo deset godina imat ćemo po satu dvadeset hiljada automobila koji će letjeti iznad nas. Da ne mislite da pričam o čudima i o bajkama, nećemo mi biti, nažalost, prvi. Bit ćemo, nadam se, među prvima u Evropi. Mi ćemo to imati već 2027. godine - rekao je Vučić.