Nakon završetka lokalnih izbora u susjednoj Republici Srbiji Srpska napredna stranka Aleksandra Vučiće je proglasila još jednu pobjedu iako su i ovaj put predstavnici opozicije ukazivali na brojne nepravilnosti uključujući i zastrašivanja i kupovinu birača.
O ovim izborima i njihovim posljedicama po politčki život Srbije i regiona, podijeljenosti opozicije i razlazu na temi da li izaći na ove izbore ili ne, te svim implikacijama na buduće odnose Bosne i Hercegovine i Srbije razgovarali smo sa Zoranom Vuletićem, predsjednikom Građanskog demokratskog foruma Srbije.


- Kontinuirano od 2016. godine u svakim izborima imamo nazadovanje u izbornom procesu i umjesto napretka u nekim demokratskim procesima imamo stalno nazadovanje - na početku je odmah detektirao procese u samim izborima Zoran Vuletić.


„Mi opet ništa novo nismo dobili, posebno u odnosu na predhodne izbore koji su bili održani u decembru prošle godine, a koji su bili ponovljeni zbog manipulacije i izbornog injžinjeringa koja je poduzela vladajuća stranka SNS. Iako je bilo nekih manjih pomaka u tekstu Zakona, one su ostale nedovoljne da bi mi mogli konstatovati da smo imali demokratski i transparentan javni proces kakav zaslužuje zemlja koja se makar deklarativno zalaže za punopravno članstvo u EU. Naravno, činjenica da opozicija Vučiću nije bila ujedinjena - da bi svi vidjeli ko je za, a ko protiv Vučića - također nije bila od pomoći. Ipak, u posljednjih godinu i po vidljivo je da u Srbiji postoje medijski centri moći koji su i svojevrsni politički akrteri, a što su pokazali i rezultati upravo završenih izbora. Mediji s jedne strane United grupe dominantno kreiraju javno mijenje i odluke opozicionih glasača, a to su N1 televizija Nova S televizija i portal Danas. Ukoliko bilo koja organizacija ili ideja ne može putem tih kanala da pošalje svoju poruku onda se ona i ne smatra opozicionom i to je nešto što je jako loše. S druge strane je poseban medijski kartel koji kontroliše Aleksandar Vučić, SNS, stranka Ivice Dačića i radikali Vojislava Šešelja a kojoj pripadaju televizije sa nacionalnim frekvencijama i svi tabloidi. Oni kreiraju mišljenje glasača vlasti. Aleksandar Vučić je uspio da de facto kreira jednu neoradikalnu stranku i jednu neoradikalnu politiku koja je prilagođena ovom vremenu. Ja od tih ljudi i tih stranaka nikad nisam ništa ni očekivao, ali sam očekivao da će sa opozicione strane biti ponuđena jedna alternativa', objašnjava Vuletić za Hayat rezultate izbora i političke i medijske okolnosti u Srbiji pred izbore.

Objašnjavajući razloge ovakvih političkih odnosa Vuletić napominje da u ovom trenutku opoziciji nedostaje politika i da nije jedni način i razlog okupljanja opozicionih stranaka samo kritika vlasti i Vučića

- Ova medijska grupa koju sam ranije spominjao koja formulira odluku opozicionih simpatizera smatra da je najveća vrijednost u okupljanju na bazi svi zajedno protiv Aleksandra Vučića i da je to jedina politika koja može donijeti rezultat protiv njega. Pokazalo se već u nekoliko izbornih ciklusa da to nije nikakava politika, to je možda dio političke taktike, ali politika sigurno nije - napominje Vuletić.


Kako i koliko u političkom životu Srbije imaju mjesto mediji naklonjeni opoziciji kao njihovoj platformi, ko može dospjeti tu, a ko ne i zašto i su oni su odgovorni za neuspjeh i nedostatak alternativne politike Aleksandru Vučiću, te kao se i na koji način to može promjeniti pogledajte u ostatku vrlo intrigantnog i direktnog razgovora koji je vodila naša Amira Jablan.
(B.Z.F.)