Novi izvještaj Washington Posta naglašava kako Hezbolahovi dronovi mogu izbjeći izraelsku protuzračnu odbranu i prikupiti osjetljive obavještajne podatke, značajno mijenjajući stratešku ravnotežu.

U novom izvještaju o Hezbolahovim bespilotnim letjelicama i prijetnji koju predstavljaju za sigurnost Izraela, Washington Post je naglasio njihovu posebnu sposobnost da izbjegnu izraelske sustave protuzračne odbrane, a da ne budu otkriveni.

U izvještaju se navodi da je godinama zastoj na izraelskoj granici bio između masivnih zaliha raketa Hezbolaha i"hvaljenog proturaketnog sistema Iron dome koji je vješto obarao većinu dolazećih raketa i granata.

Međutim, ova se jednačina promijenila nakon što je Hezbolah razmjestio bespilotne letjelice koje su uspješno zaobišle izraelsku protuzračnu odbranu, što također čini kamen temeljac "izraelske strategije nacionalne sigurnosti".

Ove bespilotne letjelice odlikuju se velikom brzinom i malom visinom leta, što im omogućuje prikupljanje obavještajnih podataka i bacanje eksploziva.

U svom izvještavanju o videu misije Hoopoe koji je Hezbolah objavio u libanskim vojnim medijima u utorak, Washington Post je primijetio da je Izrael šokiran onim što je dron snimio o osjetljivim instalacijama i lokacijama u Izraelu, kao i naprednom vojnom sposobnosti koje je video pokazao da Hezbolah posjeduje.

"Hezbolahove male bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje, za koje se vjeruje da se jednostavno kupuju u slobodnoj prodaji, mogu djelovati neovisno o radio signalima. Neke mogu letjeti do 200 kilometara na sat. Mogu letjeti nisko pri tlu i mogu manevrirati okolo planine i kanjone duž granice, prolazeći kroz slijepe tačke u izraelskoj mreži detekcije", navodi se u tekstu.

Novine su istaknule da je najveći test za izraelsku protuzračnu odbranu uslijedio nakon što je Iran odgovorio na bombaški napad na njegov konzulat u Damasku prošlog aprila

Onn Fenig, izvršni direktor R2, izraelskog start-upa za obradu signala i strojno učenje, rekao je: "Iranski napad je također bio jednokratan događaj i potaknuo je pitanja o sposobnosti Izraela da se nosi ili priušti napad koji bi bili održiviji".

"U svijetu nakon 7. oktobra, Izrael i njegovi saveznici trebali bi iskoristiti svoju vojnu tehnologiju kako bi se nosili s novom generacijom nekonvencionalnih i ponekad paradoksalnih prijetnji. Ako ste jaki i imate proračun, nemate prednost. Ne postoji jedno rješenje na ovom bojnom polju koje se dramatično mijenja. Sve je vrlo problematično", naveo je Fenig.