Neki sam dan na portalu Forum vidio fotografiju skupine beogradskih slobodnomislećih intelektualaca, koji su sami sebe prozvali "Krizna grupa".


Piše: Akademik Gradimir Gojer


Na fotosu su između ostalih ugledni književnik Filip David, aktiviskinja Sonja Biserko, karikaturist Dušan Petričić.

Za stolom je, nažalost, bilo još slobodnih mjesta...
Živimo u doba u kojem se nezavisni intelektualci okupljaju na isti način kako su to činili prvi kršćani u zemunicama i pećinama.

Valjda se kafić u kojem su se intelektualci okupili neće "ekspresno" zatvoriti. Ubjeđen da ovakve intelektualne "sjedeljke" ne donose bogzna kakvu korist demokratizaciji i zdravlju društva, ipak valja vjerovati da se glas mislećih ljudi mora kad tad čuti ne samo u Srbiji nego i širom regiona. Objavljivanje tekstova u ono malo čestitih medija, koje ne "pokriva" stranačka apanaža očito nisu dovoljni niti dostatno uticajni da se mijenjaju prilike u državicama Zapadnoga Balkana.

Okupljanja ono rijetke pameti što nije na prodaju postaje sve značajnije.

Jer njihov glas, ma koliko u javnosti bio marginaliziran političkim pritiscima, pravdoljubljem i istinoljubljem itekako odjekuje!

I u kriptama u kojima su se kršćani okupljali "dobac" njihovog glasa nije bio veliki, ali uspostavio je, ipak, neke civilizacijske okomice!