Tiramisu, sočan kolač kojim dominira nota kafe, nastao je u Italiji. Iako ste sigurno probali razne verzije, naš chef Miran Karić vratio nas je klasici u emisiji 'Kratko i slatko by Dolcela'. Proces pripreme ovog italijanskog deserta je izuzetno lak i, što je najvažnije, ne zahtjeva upotrebu rerne.
Potrebni sastojci:
krema za tiramisu Dolcela
150 g maskarponea
200 g piškota
1 dl kafe
ekstrakt ruma
200 ml hladnog mlijeka
vanilin šećer Dolcela
kakao Dolcela
Priprema:
Kremu umutite s hladnim mlijekom, dodajte vanilin šećer i malo ekstrakta ruma te maskarpone. Ohladite kremu u frižideru. Piškote potopite u hladnu kafu i redajte u posudu. Između piškota izlijte kremu te postavite novi red piškota. Na kraju poravnajte kremu i pospite kakaom. Brzi tiramisu obavezno ohladite u frižideru.