Ulice glavnog grada još su ljepše u ljetnim večerima. Juli i august su obično mjeseci kada sa svih strana naviru turisti. Srce grada, Baščaršija, živi punim plućima. Od 1. jula počinju Baščaršijske noći. Za svakog ponešto, a organizatori kažu da im je težište na mladima.

Ulice pune. Dašak starogradskog ambijenta osjećaju oni koji posjete BiH i njen glavni grad. Ono što je počelo od malog okupljanja 1988. godine kao Baščaršijska noć, tokom koje se održavalo 15-20 raznovsrnih kulturnih događaja na različitim mjestima u Starom Gradu, razvilo se u jedan od najvećih i najposjećenijih ljetnih festivala u BiH, kažu organizatori.

Od muzike do pozorišnog spektakla i glamura. Dan po dan, događaj po događaj. Svečanost je to kulture i umjetnosti, kaže i resorni kantonalni ministar. Festival je neizostavan dio grada i omiljen među publikom.

Festival promoviše kako domaće tako i međunarodno kulturno naslijeđe, oplemenjujući našu zajednicu bogatstvom raznolikosti, dodao je. Ove godine probudit će u posjetiocima i nostalgiju ranijeg doba.

Otvorenje festivala bit će u znaku mladih urbanih hip-hop izvođača. Autentičan je to glas urbane generacije na koji je publika već i navikla.

I tako, za svakoga ponešto, iz srca Sarajeva.

(M.Rašidović)