Prilikom jučerašnje posjete PD Igman Konjic ministar odbrane BiH Zukan Helez pohvalio se kako je ova firma proizvela prvu bh. pušku. Naglasio je kako u ovim izazovnim vremenima moramo imati razvijenu vojnu industriju te čuvati radna mjesta u njima.

Na ovu posjetu ministar Heleza reagovao je zastupnik u Domu naroda FBiH, Haris Zahiragić. On je naglasio kako zapravo ministar treba da se zahvali bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću za ovaj podvig. Zahiragićevu reakciju prenosimo u cjelosti.

- Jučer se Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pohvalio prvom puškom bosanskohercegovačke proizvodnje.

Bilo bi pošteno da je Helez tom prilikom priznao da ni on, kao ni nametnuta Vlada FBiH na čelu sa Nikšićem nemaju nikakve veze sa tim poduhvatom, te da se zahvalio Premijeru, ali i inžinjeru Fadilu Novaliću, čiji su višegodišnji napori, rad, velika ulaganja i vizija rezultirali prvom puškom domaće proizvodnje, ali i generalno procvatom namjenske industrije u FBiH kao i ukupne privrede.

Sutra nastupa Kurban-bajram koji, između ostalog, simbolizira žrtvu.

To će biti drugi Bajram koji Fadil Novalić provodi iza rešetaka.

Fadil je žrtvovao svoju slobodu, ali ne radi nabavke respiratora sa kojom i nije imao neke posebne veze, a u kojoj kako smo imali priliku vidjeti tokom suđenja nije ni dokazan nikakav kriminal.

To je bio samo povod, on je žrtvovao svoju slobodu upravo radi razvoja puške i namjenske industrije generalno, radi podizanja privrede u FBiH, radi smanjivanja vanjskog duga, radi stabilizacije budžeta i fondova, radi zaštite javnih preduzeća i zadržavanja istih u većinskom vlasništvu i pod upravom Federacije...

Koristim ovu priliku da se zahvalim Fadilu na svemu što je uradio i da mu prvom uputim bajramsku čestitku uz dovu Gospodaru da mu podari snage da izdrži nepravdu kojoj je izložen i da iz svega izađe još snažniji.

Pozivam i vas da uradite isto, jer doći će to do njega preko njegovih advokata, a onda će njegova žrtva i imati nekog smisla – napisao je Zahiragić na svom facebook računu